Ένοχος συνωμοσίας 17χρονος που έστειλε 7000 μηνύματα στο Ισλαμικό Κράτος

Ένας 17χρονος Αμερικανός μαθητής Λυκείου δήλωσε σήμερα ένοχος στην κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο την παροχή στήριξης σε μία τρομοκρατική οργάνωση, καθώς έστειλε περισσότερα από 7.000 μηνύματα στο Twitter υπέρ του Ισλαμικού Κράτους και διευκόλυνε έναν 18χρονο να μεταβεί στη Συρία. 

«Ένοχος, κύριε» δήλωσε ο Άλι Σούκρι Άμιν - μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, - αναλαμβάνοντας την ευθύνη χωρίς περιστροφές ενώπιον δικαστηρίου της Βιρτζίνια, σύμφωνα με αξιωματούχο του FBI. 

Ο μαθητής, «που είναι ευφυής και εκφράζεται σωστά», είχε το διάστημα μεταξύ Ιουνίου του 2014 και Φεβρουαρίου του 2015, συγκεντρώσει περισσότερους από 4.000 ακολούθους στο λογαριασμό του στο Twitter, με ψευδώνυμο χρήστη @AmreekiWitness, τον οποίο είχε ανοίξει για να χρησιμοποιήσει ως διαδικτυακή «πλατφόρμα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους», ενώ έστειλε περισσότερα από 7.000 «τουίτ» προπαγανδιστικού περιεχομένου, απευθύνοντας έκκληση για χορήγηση κεφαλαίων ή δίνοντας συμβουλές για διάφορα θέματα προς όλους όσοι ήθελαν να εμπλακούν, σύμφωνα με ένα δικαστικό έγγραφο. 

Επίσης, στην απολογία του, ο Άμιν επιβεβαίωσε ότι βοήθησε τον Ρεζά Νικνετζάντ να μεταβεί στη Συρία, μέσω της Κωνσταντινούπολης, με στόχο να συναντήσει τους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι θα τον οδηγούσαν στην πόλη Ούρφα. 

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική Δικαιοσύνη διώκει έναν ανήλικο ως ενήλικα σε τέτοιου είδους υπόθεση. Ο Αμίν θα μάθει την 28η Αυγούστου την ποινή του. Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών ή να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους δια βίου.