ΗΠΑ: Θετικές οι παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών στα Σκόπια

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια ανέφερε ότι οι παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι αποτελούν θετικό βήμα για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ.

«Οι παραιτήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων αποτελoύν θετικό βήμα για την επίλυση της υφιστάμενης πολιτικής κρίσης και για την ώθηση προς τα εμπρός της Μακεδονίας», σχολίασαν από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη παραιτήθηκαν η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Σάσο Μιγιάλκοφ, πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Χθες, η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε την τοποθέτηση νέων υπουργών Εσωτερικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, τους οποίους πρότεινε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.

Νέος υπουργός Εσωτερικών (στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η αστυνομία) ορίστηκε ο Μίτκο Τσάβκοφ, μέχρι πρότινος διευθυντής της κρατικής ασφάλειας της ΠΓΔΜ, και νέος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ο Βλάντο Μισαΐλόφσκι, μέχρι πρότινος διευθυντής του Ταμείου Οδοποιίας της ΠΓΔΜ.

Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα (Πέμπτη) στα Σκόπια, σε μία προσπάθεια αναζήτησης λύσης στην πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά από πρωτοβουλία εκπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας, θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), Μέντουχ Θάτσι.

Στη συνάντηση αναμένεται να παραστούν και εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας στην ΠΓΔΜ, όρο που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, ώστε να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό.

Η πρόταση που υπήρξε για να γίνει η σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του DUI, Αλί Αχμέτι, το κόμμα του οποίου, όπως και το SDSM του Ζόραν Ζάεβ, δεν τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο της χώρας.