Δεν βρέθηκαν ίχνη ζωής στον Άρη από το Curiosity

Μετά από πλήθος δημοσιευμάτων που ήθελαν την αμερικανική αποστολή Curiosity να έχει βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη στον Άρη, έπειτα από δηλώσεις επιστήμονα, η NASA προχώρησε την Πέμπτη σε διάψευσή τους.

"Οι φήμες και οι εικασίες σύμφωνα με τις οποίες μια μεγάλη ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο της αποστολής Curiosity, η οποία βρίσκεται στην αρχή της, είναι εσφαλμένες", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική διαστημική υπηρεσία και τονίζει ότι "στο στάδιο αυτό της αποστολής τα όργανα του ρομπότ δεν έχουν εντοπίσει καμιά οριστική ένδειξη αρειανής οργανικής ύλης”.

Ο Τζον Γκρότσινγκερ, υπεύθυνος της επιστημονικής αποστολής του Curiosity στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης στην Πασαντίνα (Καλιφόρνια), είχε δηλώσει, πριν από δύο εβδομάδες προς το δημόσιο ραδιοσταθμό NPR, ότι το αμερικανικό ρομπότ έκανε μια μεγάλη ανακάλυψη στον Άρη που "θα μπει στα βιβλία της ιστορίας".

Ο ίδιος είχε αρνηθεί να πει περισσότερα εξηγώντας πως πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα που πρέπει να επιβεβαιωθούν, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει πολλές εβδομάδες.

Ήδη τις δηλώσεις αυτές του Γκρότσινγκερ είχε μετριάσει την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης, Γκάι Ουέμπστερ.

"Αναφορικά με την παρατήρησή του για τα 'βιβλία ιστορίας', η φύση της αποστολή στο σύνολό της είναι που θα την κάνει να μπει στα βιβλία ιστορίας. Δεν υπάρχει τίποτε που να πρόκειται να ανακοινωθεί και να αναστατώσει", είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Η επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα ενός δείγματος αρειανού εδάφους, αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν γι' αυτό προς το παρόν", συνέχισε. "Αυτό δεν αλλάζει τις συνήθεις διαδικασίες: θέλουν να επιβεβαιώσουν τα πρώτα αποτελέσματα πριν τα δημοσιοποίήσουν".

Η αποστολή Curiosity, που προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, άρχισε στις 6 Αυγούστου. Στόχος της είναι να διαπιστωθεί αν το περιβάλλον υπήρξε κατάλληλο στο παρελθόν για να αναπτυχθεί μικροβιακή ζωή.