Μια εικονική πόλη- πεδίο μάχης για αληθινούς πολέμους

Μια εικονική πόλη θα γίνει το στρατόπεδο και το πεδίο μάχης για την εκπαίδευση των επίσημων χάκερς της αμερικανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο ενός μείζονος κυβερνοπολέμου.

Εδώ και καιρό, το πεδίο της μάχης μετατοπίζεται σιγά σιγά από τον πραγματικό κόσμο σε αυτόν του διαδικτύου: επιθέσεις και ληστρικές επιδρομές χάκερς σε εταιρικές και κυβερνητικές ιστοσελίδες και βάσεις δεδομένων.

Έτσι, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών ανέθεσε σε μια εταιρεία ασφάλειας του διαδικτύου να φτιάξει μια κυβερνο-πόλη για να εκπαιδεύονται οι δικοί της χάκερς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, η πόλη θα έχει πληθυσμό 15.000 κατοίκων και εγκαταστάσεις όπως: τράπεζα, νοσοκομείο, εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδραγωγείο, σιδηροδρομικό σταθμό, καταστήματα και άλλα. Μέσω υπολογιστικών προγραμμάτων θα φτιαχτούν και εξομοιωτές συστημάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τραπεζικών συναλλαγών, θέρμανσης αλλά και συγκοινωνιών.

Στόχος των δημιουργών της κυβερνοπόλης είναι όπως λένε να ατσαλώσουν την άμυνα των ΗΠΑ απέναντι σε ένα κυβερνο-Περλ Χάρμπορ. Η ιδέα για το πρότζεκτ ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, όταν ο πανίσχυρος ιός Stuxnet απέδειξε πως μέσα σε λίγα λεπτά περίπου 1.000 φυγοκεντρωτές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν κατέρρευσαν πλήρως λόγω της “μόλυνσης” του ηλεκτρονικού προγράμματος ελέγχου τους. “Το πρόβλημα είναι ότι οι κακοί έχουν σαφές προβάδισμα απέναντί μας. Δεν θέλουμε να μείνουμε άλλο πίσω σε αυτή τη μάχη” αναφέρει ο Ed Skoudis ιδρυτής της εταιρείας που έχει αναλάβει την... ανέγερση της κυβερνο-πόλης.

Ενδεικτικό είναι πάντως το ρεπορτάζ του ιστότοπου Politico: η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει περικοπές ύψους 480 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τομέα της Άμυνας, εντός της επόμενης δεκαετίας. Όμως, ο κλάδος της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, όχι μόνο δεν υφίσταται ούτε 1 δολάριο περικοπών αλλά θα αντλήσει κονδύλια ύψους 14 δισ. δολαρίων μέχρι το 2017.