Οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν τον λόγο για τις ισραηλοπαλαιστινιακές σχέσεις

Οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν τον λόγο στο σημερινό βασικό φόρουμ του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την ετήσια συζήτηση για τις παραβιάσεις που διαπράχτηκαν στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε στο Ρόιτερς εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον.

Η κίνηση αυτή, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του 47μελούς Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όπου η Ουάσινγκτον αδιάκοπα υπερασπίζεται το Ισραήλ, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, αποτελεί ένδειξη ότι η κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται σε στάδιο "επανεξέτασης" των σχέσεών της με το εβραϊκό κράτος.

"Η αμερικανική αντιπροσωπεία δεν θα μιλήσει σήμερα για την Παλαιστίνη", δήλωσε στο Ρόιτερς Αμερικανός εκπρόσωπος στη Γενεύη απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την έναρξη της διαδικασίας. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Χθες Κυριακή, οι σύμμαχοι του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγνώρισαν ότι η δήλωση Νετανιάχου την παραμονή των εκλογών ότι όσο είναι πρωθυπουργός δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος προκάλεσε ένταση στις σχέσεις με τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, απέδωσαν την χωρίς προηγούμενο έντονη κριτική από πλευράς Ομπάμα σε μία παρεξήγηση.