Ανασχηματισμός… εξωτερικής πολιτικής για τις ΗΠΑ

Ανασύνταξη, ανασυγκρότηση δυνάμεων, ανασχηματισμός. Ενόψει της έναρξης της νέας θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, ο αμερικανός πρόεδρος ανασχηματίζει την ομάδα που είναι επιφορτισμένη με τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, αποχωρεί από τη θέση του ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, Μαρκ Γκρόσμαν. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία επίσης αναμένεται να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της στις αρχές του 2013, είχε προτείνει στον Γκρόσμαν τη δύσκολη αυτή αποστολή μετά τον ξαφνικό θάνατο του βετεράνου της διπλωματίας Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

"Ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια θητείας και με τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού Εξωτερικών, ο Μαρκ Γκρόσμαν θα αποχωρήσει τον προσεχή μήνα", επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Γκρόσμαν Λόρα Λούκας.

Η Χίλαρι Κλίντον ευχαρίστησε τον Γκρόσμαν για τη "διπλωματική πρόοδο" η οποία "επέτρεψε τη δημιουργία ενός δικτύου περιφερειακής και διεθνούς υποστήριξης για το Αφγανιστάν για την περίοδο μετά το 2014 και την προσεχή δεκαετία", πρόσθεσε η Λούκας.

Ο βασικός συνεργάτης του 61 ετών Γκρόσμαν, ο πρεσβευτής Ντέιβιντ Πίαρς, θα ασκεί προσωρινά καθήκοντα ειδικού απεσταλμένου για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.