Οι ΗΠΑ υπέρ της Charlie Hebdo για τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ

Η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo έχει κάθε δικαίωμα να δημοσιεύσει στο πρωτοσέλιδό της τη γελοιογραφία του προφήτη Μωάμεθ, σε μια χώρα που τάσσεται υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης όμως η σάτιρα επί θρησκευτικών θεμάτων αποτελεί ένα θέμα ταμπού.

"Όποιες και αν είναι οι προσωπικές απόψεις – και γνωρίζω ότι μπορεί να ξεσπάσει μια σφοδρή αντιπαράθεση σε αυτό –, εμείς εκφράζουμε την απόλυτη υποστήριξή μας στο δικαίωμα της Charlie Hebdo να δημοσιεύσει σκίτσα όπως αυτό" υποστήριξε η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών Μαρί Χαρφ σε ερώτηση που της τέθηκε για την έκδοση της γαλλικής εφημερίδας.

Στο μεταξύ στην Αίγυπτο το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, ο ύπατος θεσμός του σουνιτικού Ισλάμ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δημοσίευση των νέων σκίτσων τα οποία εικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ είναι μια ενέργεια που πρόκειται να "αναζωπυρώσει το μίσος".

Η δημοσίευση αυτών των σκίτσων θα "υποδαυλίσει το μίσος (...). Δεν θα συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών και θα παρεμποδίσει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στις ευρωπαϊκές και δυτικές κοινωνίες" υπογράμμισε το αλ Άζχαρ σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Charlie Hebdo πρόκειται να δημοσιεύσει την Τετάρτη, στην πρώτη σελίδα της μια γελοιογραφία του Προφήτη, στο πρώτο φύλλο που θα εκδώσει μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη ένοπλοι ισλαμιστές στα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας στο Παρίσι, η οποία είχε αποτέλεσμα το θάνατο 12 ανθρώπων.