ΗΠΑ: Χαλαρώνει η απαγόρευση αιμοδοσίας για ομοφυλόφιλους

Τη χαλάρωση του κανονισμού που απαγορεύει αυστηρά σε ομοφυλόφιλους άνδρες να δίνουν αίμα προτείνει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η πρόταση του FDA είναι να επιτραπεί στους ομοφυλόφιλους άνδρες να δίνουν αίμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα απέχουν από οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή για έναν χρόνο.

Η απαγόρευση αυτή τέθηκε σε εφαρμογή πριν από 31 χρόνια, σε μια εποχή που η μάστιγα του AIDS εξαπλωνόταν με ταχείς ρυθμούς και οι γιατροί γνώριζαν ελάχιστα για τον ιό HIV, που προκαλεί το σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας.

Όσοι αντιτίθενται με την απαγόρευση εκτιμούν ότι οι επιστημονικές και ιατρικές γνώσεις που έχουν αποκτηθεί στο μεταξύ δε δικαιολογούν ένα τόσο ακραίο μέτρο.

Ο FDA έλαβε αυτήν την απόφαση αφού τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, εξέτασε τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και τα αποτελέσματα πολλών πρόσφατων μελετών ενώ έλαβε υπόψη του και τις προτάσεις συμβουλευτικών επιτροπών στις οποίες μετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες.