ΗΠΑ: Η Σούζαν Ράις απαντά στις επικρίσεις Ρεπουμπλικανών

Δέκτης πολλαπλών επικρίσεων έχει γίνει τον τελευταίο καιρό η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις, και πιθανή αντικαταστάτης της Χίλαρι Κλίντον, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις γύρω από την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης, τον Σεπτέμβριο.

Την Τρίτη περισσότεροι από 100 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα ζητώντας του να μην διορίσει τη Ράις υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας πως παραπλάνησε τους Αμερικανούς στην υπόθεση της επίθεσης στη Βεγγάζη.

Η Ράις είχε δηλώσει στις 16 Σεπτεμβρίου πως η επίθεση αυτή δεν ήταν "αναγκαστικά μια τρομοκρατική ενέργεια", αλλά περισσότερο το αποτέλεσμα "μιας αυθόρμητης διαδήλωσης που εκτροχιάστηκε".

Ωστόσο η αποκάλυψη από τον Πετρέους ότι από πολύ νωρίς γνώριζε πως πίσω από την επίθεση κρύβονταν άτομα με δεσμούς με την Αλ Κάιντα και ενώ η ώρα για την αντικατάσταση της Κλίντον πλησιάζει φέρνει τη Ράις στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ απείλησαν ότι θα ασκήσουν το δικαίωμα βέτο σε πιθανό διορισμό της Ράις στη θέση της Κλίντον.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις, που θεωρείται πιθανή αντικαταστάτης της Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατήγγειλε τις "αβάσιμες" επιθέσεις που δέχεται από Ρεπουμπλικάνους για τις δηλώσεις της μετά την επίθεση τον Σεπτέμβριο στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης.
  
"Σέβομαι τον γερουσιαστή Μακέιν και αυτά που έχει κάνει υπηρετώντας την πατρίδα μας. Πιστεύω πως ορισμένες από τις δηλώσεις που έκανε για μένα είναι αβάσιμες, αλλά δεν είχα μέχρι τώρα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του", απαντά η Αμερικανίδα πρέσβειρα και τονίζει ότι τη στιγμή που έκανε τις επίμαχες δηλώσεις αυτές ήταν οι διαθέσιμες πληροφορίες από την υπηρεσία πληροφοριών

"Είχα πει ότι αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες και πως η έρευνα που θα ακολουθήσει θα δώσει όλες τις απαντήσεις", δήλωσε μεταξύ άλλων η Ράις.