ΗΠΑ: Διαδηλώσεις κατά της “Μαύρης Παρασκευής” από ακτιβιστές

Στους δρόμους βγήκαν ξανά την Παρασκευή χιλιάδες διαδηλωτές σε αρκετές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από μία ήρεμη Ημέρα των Ευχαριστιών, εκφράζοντας την οργή τους για την απόφαση που πήρε τη Δευτέρα ένα σώμα ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος στις 9 Αυγούστου πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον, προάστιο του Σεντ Λούις.

Ακτιβιστές σε όλη τη χώρα δήλωσαν πως ενθαρρύνουν ένα μποϊκοτάζ των εκπτώσεων της Μαύρης Παρασκευής (Black Friday, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλά καταστήματα προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις και παραδοσιακά οι καταναλωτές προσέρχονται μαζικά) για να τονίσουν την αγοραστική δύναμη των μαύρων Αμερικανών και να συνδέσουν την οικονομική με τη φυλετική ανισότητα.

Στη Νέα Υόρκη, περισσότεροι από 200 άνθρωποι επιχείρησαν να εμποδίσουν την Παρασκευή τα ψώνια των καταναλωτών οργανώνοντας μια διαμαρτυρία μπροστά από το κατάστημα Macy's στη Herald Square. Η πορεία τους εισήλθε στο ισόγειο του καταστήματος, όπου προσωπικό και πελάτες τους κοιτούσαν με καταφανή έκπληξη. Διαδηλωτές έκαναν αργότερα πορεία στους δρόμους της Νέας Υόρκης και εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως επτά άτομα συνελήφθησαν.

Στο εμπορικό κέντρο Galleria κοντά στο Σεντ Λούις, διαδηλωτές φώναζαν "Όχι Μαύρη Παρασκευή" και στη συνέχεια τραγούδησαν κάλαντα και ξάπλωσαν στο πάτωμα, σαν νεκροί, για να συμβολίσουν τις πάνω από τέσσερις ώρες που το πτώμα του Μάικλ Μπράουν έμεινε να κείτεται στο δρόμο, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να κλείσουν το εμπορικό κέντρο για λίγες ώρες. Στρατιώτες της Εθνοφρουράς είχαν πάρει θέσεις απ' έξω και η ασφάλεια του εμπορικού κέντρου σταματούσε όποιον ήθελε να μπει, λέγοντας στους απογοητευμένους κυνηγούς ευκαιριών πως το κέντρο θα παραμείνει κλειστό την υπόλοιπη ημέρα.

Ένα κατάστημα της εταιρείας Walmart κοντά στο Φέργκιουσον αποφάσισε να ματαιώσει τις εκπτώσεις της Μαύρης Παρασκευής και τα εμπορεύματα μεταφέρθηκαν σε άλλα καταστήματα στην περιοχή του Σεντ Λούις, δήλωσαν εργαζόμενοι.

Στο Σιάτλ, διαδηλωτές αλυσοδέθηκαν κλείνοντας τουλάχιστον δύο θύρες του εμπορικού κέντρου Pacific Place στο κέντρο της πόλης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Στη συνέχεια αναστάτωσαν την τελετή αφής ενός χριστουγεννιάτικου δένδρου στο γειτονικό Westlake Center και το εμπορικό κέντρο έκλεισε.

Στο Λος Άντζελες, όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα σε διαδηλώσεις σχετικά με το Φέργκιουσον, περίπου 120 διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους.