Ομπάμα: Ανυπομονώ να συνεργαστώ με το νέο Κογκρέσο

O μεγάλος χαμένος των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ - και όμηρος πλέον των Ρεπουμπλικάνων για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του- πρόεδρος των ΗΠΑ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, μία ημέρα μετά τα απογοητευτικά για εκείνον αποτελέσματα. 

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε απόψε ότι είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ελέγχουν πλέον και τα δύο σώματα του Κογκρέσου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές- και τόνισε ότι το μήνυμα "ελήφθη".

"Το ηχηρό μήνυμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και των τελευταίων εκλογών είναι ότι θα ενεργήσουμε" υποστήριξε.

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με το νέο Κογκρέσο, προκειμένου τα δύο επόμενα χρόνια να είναι όσο πιο εποικοδομητικά είναι δυνατόν» τόνισε ο Ομπάμα, αφού αναγνώρισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν «μια όμορφη νύχτα» χθες και τους έδωσε συγχαρητήρια για την καλή προεκλογική του εκστρατεία (βίντεο).

Τι θα ζητήσει από τη Γερουσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο να συζητήσει για το ενδεχόμενο να εγκρίνει εκ νέου μια εξουσιοδότηση στην κυβέρνησή του για τη χρήση βίας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος - κάτι που υποστήριξαν το καλοκαίρι βουλευτές και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο. Μία απόφαση από το Κοινοβούλιο των ΗΠΑ θα επιτρέψει να διευκρινιστεί το ακριβές περίγραμμα της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Ο ίδιος άλλωστε, αναγνωρίζοντας πλήρως ότι οι προτεραιότητές του πλέον δεν έχουν ελπίδες να λάβουν την έγκριση του Κογκρέσου, επιβεβαίωσε ότι τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να βρουν ένα κοινό πεδίο στους τομείς των υποδομών και της στήριξης των αμερικανικών εξαγωγών.

«Το σημαντικότερο που μπορώ να κάνω είναι να σταθεροποιώ την κατάσταση και να βοηθώ το Κογκρέσο να ενεργεί», επισήμανε.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξάλλου κάλεσε για μία ακόμη φορά το κοινοβούλιο να εγκρίνει μια μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος βάσει του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από τη Γερουσία τον περασμένο χρόνο, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν «παγώσει» στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να δράσει, εκδίδοντας διατάγματα έως το τέλος του έτους σε αυτόν τον τομέα.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, είχε χαρακτηρίσει «κόκκινο πανί» το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος να εκδώσει μονομερώς διατάγματα για τη μετανάστευση, που θα συμπεριλάμβαναν την χορήγηση αδειών παραμονής σε ένα μέρος των 11 εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς άδειες παραμονής και εργασίας που έχουν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.

O πρόεδρος των ΗΠΑ, αναμένεται να ζητήσει ακόμα από την αμερικανική Γερουσία να εγκρίνει την αποδέσμευση νέων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση του Έμπολα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Ομπάμα θα ζητήσει την αποδέσμευση ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον οικονομικό έτος προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη μάχη εναντίον της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική και στις ΗΠΑ.

Το αίτημα αναμένεται να κατατεθεί στις επιτροπές προϋπολογισμού της Γερουσίας αργότερα απόψε, σύμφωνα με πηγές στο σώμα.