Πρώην Ναζί παίρνουν συντάξεις από το Αμερικανικό Δημόσιο

Σωρεία αρνητικών σχολίων και νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Ομπάμα έφερε η αποκάλυψη του Associated Press ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης σε πρώην Ναζί ύποπτους για εγκλήματα πολέμου , οι οποίοι δέχτηκαν να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ.

Οι συντάξεις - οι οποίες χρηματοδοτούνται από τους αμερικανούς φορολογούμενους - δόθηκαν εκτός των άλλων και σε πρώην φύλακες σε ναζιστικά στρατόπεδα εργασίας.

Από το 1979, 38 ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, λαμβάνουν παρόμοιες συντάξεις αφού είπαν ψέματα για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στο Άουσβιτς,και μπόρεσαν με το πέρασμα των χρόνων να γίνουν Αμερικανοί πολίτες.

Ένας από αυτούς είναι και ο 90χρονος Τζείκομπο Ντένζινγκερ, που λαμβάνει μηνιαία σύνταξη από το αμερικανικό δημόσιο 1500 δολάρια.

Μέτα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ντένζινγκερ κατέφυγε στο Οχάιο - πήρε αμερικανική υπηκοότητα, ίδρυσε μια επιχείρηση, έκανε οικογένεια και πλήρωνε τους φόρους του.

Στη δεκαετία του '70, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε να ενθαρρύνει τους πρώην Ναζί υπόπτους εγκληματίες να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, υποσχόμενο να τους πληρώσει συντάξεις αν αυτοί αποποιηθούν την αμερικανική υπηκοότητα. 

Σήμερα, πίσω στην πατρίδα του την Κροατία, ο 90χρονος πρώην φύλακας των SS ζει πλουσιοπάροχα με την αμερικανική του σύνταξη και λέει ότι το θέμα "θα λυθεί κάποια στιγμή, σύντομα και οριστικά".