Σύγχρονες “Σπιναλόγκες” για ασθενείς με Έμπολα προτείνουν οι ΗΠΑ

Ο ιός Έμπολα «απειλεί» την Αμερική και τον κόσμο, υποστηρίζουν σημερινά δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικά ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ, καταγράφοντας τις τελευταίες εξελίξεις και προβάλλοντας εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων που προειδοποιούν για «πιθανές τρομακτικές συνέπειες».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», αξιωματούχοι του ομοσπονδιακού συστήματος υγείας διαβεβαιώνουν ότι τα περισσότερα αμερικανικά νοσοκομεία μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τον ιό Έμπολα, αλλά επισημαίνεται και «πόσο δύσκολο είναι αυτό», μπροστά σε μια τέτοια κρίση.

Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν ως πρώτο θέμα την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα σημειώνονται έως και δέκα χιλιάδες κρούσματα κάθε εβδομάδα».

Σε όλες τις αναφορές υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η άποψη ότι, μετά τη μόλυνση με Έμπολα μιας νεαρής νοσοκόμας στο Τέξας-παρόλο που φορούσε ειδική στολή -  οι ΗΠΑ πρέπει «να επανεξετάσουν» το ιατρικό πρωτόκολλο και προτείνεται η μεταφορά των ασθενών σε «ειδικά κέντρα» για τον ιό Έμπολα.

Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο συγκάλεσε νέα έκτακτη σύσκεψη ώστε να συζητηθούν όλες οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες. Ο μεγάλος φόβος των κατοίκων της αμερικανικής μεγαλούπολης είναι η πιθανότητα να διαγνωστεί άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και το οποίο προηγουμένως θα έχει χρησιμοποιήσει το μετρό της Νέας Υόρκης. 

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει και πάλι εκτάκτως απόψε με θέμα συζήτησης την εξάπλωση του ιού Έμπολα και το συντονισμό της διεθνούς κινητοποίησης για την αντιμετώπισή του. Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το ΣΑ χαρακτήρισε τον ιό "παγκόσμια απειλή για την ειρήνη και τη ασφάλεια".

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και εξέτασαν τρόπους άμεσης δράσης. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι συζήτησαν για το τι πρέπει να γίνει άμεσα απέναντι στην απειλή που θέτει ο Έμπολα και ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δέσμευση».