Πρόστιμο -μαμούθ δέχθηκε η BP

Πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 4,5 δισ. δολαρίων, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, συμφώνησε να καταβάλλει η ΒΡ για τις ευθύνες της στην έκρηξη που σημειώθηκε στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon το 2010.

Την ίδια ώρα βαρύτατες κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε δύο εργαζόμενους της εταιρείας οι οποίοι είχαν την ευθύνη για την πλατφόρμα.

Νωρίς σήμερα πηγή του αμερικανικού υπουργείου Δκαιοσύνης δήλωσε ότι η εταιρεία δέχθηκε να πληρώσει ένα πολύ υψηλό πρόστιμο για την καταστροφή στον Κόλπο, το οποίο θα ξεπερνούσε το 1,3 δισ. δολάρια, το υψηλότερο έως τώρα πρόστιμο το οποίο είχε καταβάλει η Pfizer για απάτη μάρκετινγκ σε σχέση με το παυσίπονο Bextra.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινική κύρωση σε ιδιωτική εταιρεία στην αμερικανική ιστορία.

Σύμφωνα με το Reuters, η ποινή είχε προβλεφθεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν που θα ανακοινωθεί, αλλά δόθηκε ελαφρυντικό στην εταιρεία, λόγω της παραδοχής υπαιτιότητας στο θάνατο των 11 εργαζόμενων την ώρα της διαρροής και την αποζημίωση των οικογενειών τους.

Παράλληλα, το Συμβούλιο των Ενόρκων παρέπεμψε δύο εργαζόμενους της εταιρείας σε δίκη με 23 κατηγορίες που σχετίζονται με την έκρηξη και τη διαρροή πετρελαίου, οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ.

Οι δύο εργαζόμενοι, οι ανώτατοι επόπτες της εταιρείας που βρίσκονταν πάνω στην εξέδρα όταν σημειώθηκε το δυστύχημα, αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων και την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, για τους θανάτους 11 ατόμων.

Ένα πρώην ανώτατο στέλεχος της BP κατηγορείται επίσης για παραπλάνηση του Κογκρέσου σχετικά με τη διαρροή και την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο υπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είπε ότι είναι ακόμη πιθανόν το θέμα της αστικής ευθύνης να ρυθμιστεί εξωδικαστικά όμως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ετοιμάζεται για δίκη εντός του 2013.