ΗΠΑ: Θερμή υποδοχή του Ποροσένκο στο Κογκρέσο

Καταχειροκροτήθηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος από τους Αμερικανούς γερουσιαστές, στην ομιλία που έδωσε σήμερα στο Κογκρέσο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής το στην Ουάσιγκτον, με στόχο να εξασφαλίσει την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς το Κίεβο.  

O Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να χορηγήσει στην χώρα του ένα ειδικό καθεστώς άμυνας και ασφάλειας, καθώς δεν αποτελεί επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ.

«Εάν δεν τους σταματήσουμε τώρα, θα παραβιάσουν τα σύνορα της Ευρώπης, πρόκειται για μια απόλυτη απειλή για τον κόσμο» υπογράμμισε ο Ποροσένκο, ενώ ζήτησε η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη να «μην αφήσουν μόνη την Ουκρανία» απέναντι στη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε παράλληλα την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την μία από τις μεγαλύτερες «προδοσίες» στη σύγχρονη Ιστορία, ενώ η ομιλία του διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα των Αμερικανών γερουσιαστών.

Παράλληλα, ο Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας και της στήριξης που παρέχει στους αυτονομιστές.

Λίγο πριν από τη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Πέτρο Ποροσένκο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εκταμιεύει 46 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας με στόχο τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Στόχος αυτής της νέας βοήθειας- που ανεβάζει το συνολικό ποσό της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία στα 116 εκατομμύρια δολάρια, είναι να βοηθήσει την χώρα, που πολεμά τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, στην επιτήρηση και ασφάλεια των συνόρων της και να βοηθήσει το στρατό να λειτουργεί με τρόπο πιο «αποτελεσματικό».

Η βοήθεια αυτή δεν περιλαμβάνει την προμήθεια όπλων αλλά την αποστολή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, ραντάρ, αλεξίσφαιρων γιλέκων, κρανών ή ακόμα στρατιωτικών στολών.