ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Έμπολα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει μια «έκτακτη συνεδρίαση» την Πέμπτη το απόγευμα για την επιδημία του ιού Έμπολα που πλήττει τη δυτική Αφρική.  Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον οργανισμό Σαμάνθα Πάουερ, είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο το Συμβούλιο Ασφαλείας, που είναι αρμόδιο για τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, να ασχολείται με ένα θέμα δημόσιας υγείας. «Είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε την εξέλιξη της επιδημίας και να κινητοποιήσουμε τους πόρους μας» για να την αντιμετωπίσουμε, είπε η Αμερικανίδα πρεσβευτής.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης, που θα ξεκινήσει στις 14:45 (τοπική ώρα, 21:45 ώρα Ελλάδας), θα είναι ανοικτή σε εκπροσώπους των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Έμπολα (τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα).

Σε αυτή θα συμμετάσχουν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν και ο συντονιστής του ΟΗΕ για τον Έμπολα δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, νεώτερο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον 2.622 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην Ιστορία, σε σύνολο 5.335 κρουσμάτων μέχρι στιγμής στη δυτική Αφρική.