Ώθηση στην οπλοβιομηχανία η νίκη Ομπάμα

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο “πωλητής της χρονιάς” για τη βιομηχανία όπλων.

Το παρατσούκλι/προσωνύμιο είναι πιθανό να του μείνει, δεδομένου ότι οι πωλήσεις όπλων αναμένεται να αυξηθούν τώρα που επανεξελέγη.

Αν και πιθανότατα δεν θα το παραδεχτούν, οι κατασκευαστές και λιανοπωλητές όπλων ίσως μυστικά να επευφημούσαν κιόλας μια δεύτερη θητεία του Ομπάμα. Γιατί; Η παρουσία του στο Λευκό Οίκο, όπως γράφει η εφημερίδα “TIME”, ή απλά η σκέψη και μόνο ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι επικεφαλής, ήταν διαρκώς μια “σκανδάλη” για τις υψηλές πωλήσεις σε όπλα και πυρομαχικά.

Από το Νοέμβριο του 2008 έως το Μάρτιο του 2009, έλεγχοι του FBI για τις αγορές όπλων ήταν αυξημένες κατά 29% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Για το Νοέμβριο -το μήνα που ο Ομπάμα κέρδισε την ιστορική εκλογή- οι έλεγχοι ανέβηκαν στο 42%, το μεγαλύτερο άλμα που σημειώθηκε κατά τη δεκαετία που λειτουργεί το εν λόγω σύστημα ελέγχου.

Τώρα που ο Ομπάμα κέρδισε μια ακόμα τετραετία και δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί για την επανεκλογή του, οι “ενθουσιώδεις φίλοι” των όπλων μπορεί να φοβηθούν ιδιαίτερα ότι θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να αποκτήσουν συγκεκριμένα πυροβόλα όπλα και τουφέκια. Οι έλεγχοι ανήλθαν σε 18,4% τον Οκτώβριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Los Angeles Times”, και ίσως δεν θα έπρεπε να θεωρείται τυχαία η μεγάλη άνοδος που κατέγραψαν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι μετοχές εταιρειών κατασκευής όπλων την προηγούμενη Τετάρτη.

Μια δεύτερη θητεία του Ομπάμα σημαίνει αύξηση στις πωλήσεις όπλων σύμφωνα με αναλυτές που φιλοξένησε το Bloomberg.