Πέθανε ο αμετανόητος πιλότος που έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα

Ο πιλότος του βομβαρδιστικού αεροσκάφος Enola Gay που μετέφερε και έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 140.000 ανθρώπων, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, χωρίς να μετανιώσει ούτε να νιώσει ποτέ τύψεις για την πράξη του, όπως δήλωσε ο γιος του στο CNN.  

Ο Θίοντορ Φαν Κερκ, ο πιλότος του Enola Gay, του αεροσκάφους Β29 της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού, το μόνο που σκεφτόταν όταν κοίταξε για μια και μόνο στιγμή από το παράθυρο το πυρηνικό μανιτάρι, ήταν ότι ο πόλεμος τελείωσε.  

"Θεέ μου, ευτυχώς λειτούργησε, είμαι χαρούμενος που δούλεψε ... Ο πόλεμος τελείωσε, σκέφτηκα. Και αυτό ήταν καλό" είχε δηλώσει ο ίδιος. 

"Ποτέ δεν ζήτησα συγγνώμη γι’ αυτό που κάναμε στη Χιροσίμα και ποτέ δεν θα ζητήσω. Έκανα μόνο τη δουλειά μου" δήλωνε ο Φαν Κερκ το 2010 στη βρετανική εφημερίδα Sunday Mirror.

Όταν οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν τον Φαν Κερκ για το αν ο ίδιος ή τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος του Enola Gay αντιμετώπισαν κάποια σωματική ή ψυχική συνέπεια μετά τη ρίψη της βόμβας, ο ίδιος απαντούσε: "Δεν βιώσαμε καμία συνέπεια από την ραδιενέργεια και κανείς από εμάς δεν βίωσε ψυχολογικά τραύματα. Κανείς μας δεν τρελάθηκε. Κανείς από εμάς δεν κατέληξε στο μοναστήρι ή οπουδήποτε αλλού".

Ο Θίοντορ Φαν Κερκ πέθανε τη Δευτέρα από φυσικά αίτια, στο γηροκομείο όπου έζησε στη Georgia των ΗΠΑ.