Νέο επεισόδιο στην ψυχροπολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας

Για παραβίαση της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς κατηγορεί τη Μόσχα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ζητώντας άμεσα διμερείς συνομιλίες επί του ζητήματος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ειδήσεων Reuters.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα σημάδι της επιδείνωσης των διακρατικών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.

“Αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο έχουμε προσπαθήσει να συζητήσουμε με τη Ρωσία εδώ και αρκετό καιρό”, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. “Οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να λάβουν υπόψη τους αυτή την παραβίαση από μέρους της Ρωσίας για τη συλλογική ασφάλεια, εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μάλιστα, σε ένδειξη της σημασίας που η Ουάσινγκτον αποδίδει στο ζήτημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε επιστολή προς το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συνθήκη INF, η οποία υπεγράφη το 1987 από τους τότε προέδρους των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είχε ως στόχο την εξάλειξη των χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουαζιέρας με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε στον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να παράσχουν περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 5,2 εκατομμύρια ευρώ) ως βοήθεια για την ανοικοδόμηση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και 1 εκατομμύριο δολάρια (περίπου 750 χιλιάδες ευρώ) για νέα στήριξη, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

Η οικονομική αυτή βοήθεια περιλαμβάνει συνεισφορές προς τον Ερυθρό Σταυρό και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για ιατρική βοήθεια, πρόσβαση σε πόσιμο νερό και μικρά έργα ανοικοδόμησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.