Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

"Μεγάλη μέρα" για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη χθεσινή ψηφοφορία των μέτρων στη Βουλή η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ. “Η χώρα θα πάρει σημαντικές αποφάσεις” σχολίασε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Όσο για τις πολυπληθείς διαδηλώσεις στους ελληνικούς δρόμους κι αν ανησυχούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Νούλαντ ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους "για να υποστηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, δίνοντας τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη".

"Έχουμε όλοι μαζί ζητήσει από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας στην οικονομία τους, για να κάνουν τη χώρα πιο ελκυστική για επενδύσεις και για την επιστροφή της στην ανάπτυξη", πρόσθεσε η κ. Νούλαντ, σημειώνοντας ότι "αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη στο σύνολό της". Παράλληλα, η κ. Νιούλαντ υπογράμμισε ότι έχουν σημαντικές αποφάσεις να λάβουν σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν μπροστά. "Προφανώς, αυτό είναι μια απόφαση του ελληνικού λαού" δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία πρόσθεσε ότι "υποστηρίζουμε σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία της μεταρρύθμισης, που είναι σε εξέλιξη".

Σε δεύτερη ερώτηση αν έχει αλλάξει κάτι μετά από τρία και πλέον χρόνια διαδικασίας, όσον αφορά την άποψη για ορισμένες απ' αυτές τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τώρα, η κ. Νούλαντ υποστήριξε ότι "όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, η Ιταλία, η Ισπανία, μια σειρά από χώρες έχουν πολύ, πολύ δύσκολες επιλογές για τους πολίτες τους. Υπάρχουν επιλογές που έχουν οδηγήσει ήδη σε πολιτική αλλαγή. Απαιτούν συναίνεση όλου του πολιτικού φάσματος. Έτσι, αυτό είναι μια διαδικασία που συζητάμε με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και τους εταίρους μας για μεγάλο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο της G-7 και της G-8. Είναι κάτι που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε. Και πάλι, είναι μια πολύ σημαντική περίοδος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα", ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.