Ουρές για τη ψήφο στις ΗΠΑ

Συνωστισμός επικρατεί από το πρωί στα περισσότερα εκλογικά τμήματα στις αμερικανικές πολιτείες όπου σήμερα λήγει η μακρά προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Δεν έλειψαν τα προβλήματα ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Σάντι.

Στη Νέα Υόρκη, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και όπου όσοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μπορούν να ψηφίσουν όπου θέλουν, περίπου 60 εκλογικά κέντρα μετακινήθηκαν την τελευταία στιγμή.

Στην περιοχή Στέιτεν Άιλαντ αρκετοί ψηφοφόροι αναγκάστηκαν να περιμένουν μέσα στο σκοτάδι από τις 6 το πρωί για να ψηφίσουν σε μια σκηνή που τροφοδοτούσε με ηλεκτρισμό μια γεννήτρια.

Στο Κουίνς, όπου δεν έχει επανέλθει ακόμη η ηλεκτροδότηση, πολλές φορές η ψηφοφορία καθυστερούσε εξαιτίας προβλημάτων που προέκυπταν με τις γεννήτριες. Κάποια ηλεκτρονικά μηχανήματα δεν λειτουργούσαν ενώ υπήρχαν ελλείψεις και σε στυλό.

Πάντως, όσοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μπορούν να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου ή ακόμη και μέσω φαξ.

Τουλάχιστον 120 εκατομμύρια πολίτες υπολογίζεται ότι θα προσέλθουν τελικά στις κάλπες ενώ μέχρι χθες εκτιμάται ότι είχαν ψηφίσει περίπου 31 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Στο Σικάγο βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα, εκεί όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα τις 25 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα για σήμερα περιλάμβανε το καθιερωμένο παιχνίδι μπάσκετ με φίλους και στενούς συνεργάτες. Τη μια φορά που παρέκαμψε την παράδοση έχασε το Νιου Χαμσάιρ το 2008. “Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος”, είπε ο επικεφαλής του επιτελείου του, Ρόμπερτ Γκιμπς.

Νωρίτερα ο Ομπάμα συνεχάρη τον αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ για τη “ζωηρή”, όπως την αποκάλεσε προεκλογική εκστρατεία.

Από την πλευρά του ο Ρόμνεϊ, αφού ψήφισε γύρω στις 9 το πρωί στο Μπέλμοντ της Μασαχουσέτης, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αν, μετέβη στην στην Πενσιλβάνια. Ακολούθως θα ταξιδέψει μέχρι το Οχάιο, όπου θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο πολυεκατομμυριούχος Ρόμνεϊ αν εκλεγεί θα γίνει ο πρώτος Μορμόνος πρόεδρος και ένας από τους πλουσιότερους ενοίκους του Λευκού Οίκου ενώ αν επανεκλεγεί ο Ομπάμα, τότε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ θα έχει κερδίσει και μια δεύτερη θητεία.