Για διαδικτυακή βιομηχανική κατασκοπεία κατηγορούν οι ΗΠΑ το Πεκίνο

Δίωξη σε βάρος πέντε Κινέζων χάκερ - ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων- για κατασκοπεία μέσω συστημάτων πληροφορικής άσκησε ένα δικαστήριο στις ΗΠΑ, καθώς τους κατηγορεί ότι επιτέθηκαν μέσω του Διαδικτύου εναντίον έξι αμερικανικών εταιρειών και έκλεψαν εμπορικά μυστικά.

Με την απόφαση αυτή, οι αρχές των ΗΠΑ κατηγορούν για πρώτη φορά δημοσίως την Κίνα για κατασκοπεία μέσω Διαδικτύου. Από την πλευρά του, το Πεκίνο Κίνα αρνήθηκε τις κατηγορίες για βιομηχανική, διαδικτυακή κατασκοπεία και προειδοποίησε ότι η υπόθεση θα βλάψει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Επιπλέον, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις λειτουργίες της Σινοαμερικανικής Ομάδας Εργασίας για το Ίντερνετ. 

Για τις ΗΠΑ πρόκειται για ύψιστη υπόθεση εθνικής ασφάλειας. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει κατηγορίες περί κλοπής εμπορικών μυστικών που αφορούν κατά κύριο λόγο αμερικανικές βιομηχανίες αλουμινίου καθώς και κατηγορίες περί κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι κινέζοι χάκερ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στόχευσαν αμερικανικές εταιρείες στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας, των μετάλλων και των βιομηχανικών προϊόντων ηλιακής ενέργειες με σκοπό να κλέψουν πληροφορίες χρήσιμες για ανταγωνιστικές κινεζικές εταιρείες, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Μεταξύ των εταιρειών που περιλαμβάνονται στους στόχους είναι η Alcoa Inc, η United States Steel Corp, η Allegheny Technologies Inc, η Westinghouse Electric Co, η αμερικανική θυγατρική της SolarWorld AG καθώς επίσης και ένα αμερικανικό εργατικό συνδικάτο. To FBI θεωρεί ότι πολλές ακόμα αμερικανικές εταιρίες έχουν πέσει θύματα των χάκερ του κινεζικού στρατού.

Σύμφωνα με ένα στέλεχος του FBI που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να ασκηθούν πολλές διώξεις τις επόμενες εβδομάδες, για αυτήν και για σχετιζόμενες με αυτήν υποθέσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εδώ και καιρό εκφράσει την ανησυχία τους για τις επιθέσεις μέσω Διαδικτύου σε συστήματα πληροφορικής από το εξωτερικό και κυρίως από την Κίνα, ο στρατός της οποίας λέγεται ότι έχει συστήσει μια ειδική μονάδα για τον σκοπό αυτό.

Αρκετοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας θεωρούν ότι οι κατηγορίες που απήγγειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα βήμα προς την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. "Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους Κινέζους", σύμφωνα με ένα στέλεχος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών Τζέιμς Λούις.

Αντιθέτως άλλοι ειδικοί παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το αν και κατά πόσον η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιθέσεις μέσω Διαδικτύου.