Σάντι: Η Ν. Υόρκη προσπαθεί να “σηκωθεί” μια βδομάδα μετά

Μια βδομάδα μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Σάντι, η Νέα Υόρκη προσπαθεί να... μαζέψει τα συντρίμμια και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Το κουδούνι θα χτυπήσει και πάλι σήμερα στα σχολεία. Δυο εκατομμύρια άνθρωποι όμως παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό.

Με ιδιαίτερη δυσκολία γίνονται ακόμη οι μετακινήσεις καθώς οι ζημιές δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχει επανέλθει το 80% της πλήρους λειτουργίας του συγκοινωνιακού δικτύου.

Το θερμόμετρο έχει αρχίσει να πέφτει δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την προσαρμογή. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι ανησυχητικές. Αναμένεται ισχυρή καταιγίδα που θα ρίξει κατακόρυφα τον υδράργυρο.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μ. Μπλούμπεργκ, δήλωσε ότι περίπου 40.000 άνθρωποι στην πόλη του έχουν ανάγκη στέγασης ενώ άλλες 20.000 φιλοξενούνται ήδη σε δημόσια καταλύματα. Κάποια από αυτά είναι αίθουσες σχολείων.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στο Νιου Τζέρσεϊ που επλήγη επίσης σοβαρά από τον τυφώνα, περίπου 143.000 ψηφοφόροι θα ψηφίσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Συνολικά 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε 21 πολιτείες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και χρειάστηκαν έργα αναστήλωσης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Σοβαρότατες ελλείψεις παρατηρούνται και στα καύσιμα. Πολλοί σταθμοί ανεφοδιασμού παραμένουν κλειστοί.