Πρόβα τζενεράλε για τη μεγάλη αναμέτρηση

Η ημέρα πριν τη μεγάλη αναμέτρηση ξημερώνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με μόλις λίγες ώρες να απομένουν πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές -και όχι μόνο- εκλογές.

Και οι δυο υποψήφιοι κάνουν την πρόβα τζενεράλε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η νύχτα θα είναι μακρά και για το Μπαράκ Ομπάμα και για το Μιτ Ρόμνεϊ καθώς η διαφορά στην πρόθεση ψήφου για τους δυο υποψήφιους πρόεδρους είναι οριακή. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters δίνει τους Ομπάμα και Ρόμνεϊ να ισοψηφούν στο 48%. Ενώ δημοσκόπηση του Ohio's Columbus Dispatch έδωσε μικρό προβάδισμα στον υποψήφιο των Δημοκρατικών καθώς επικράτησε με 50% έναντι 48% του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών στην πρόθεση ψήφου. Με το περιθώριο στατιστικού λάθους όμως η διαφορά δεν κρίνεται καθοριστική.

Μόνο αβαντάζ του νυν προέδρου ότι προηγείται σε κάποιες πολιτείες -εννέα τον αριθμό- που θεωρούνται πιο κρίσιμες για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε και οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι έφτασαν στο ζενίθ της προεκλογικής τους εκστρατείας. Ο Μιτ Ρόμνεϊ προσπάθησε να κερδίσει την πολιτεία της Πενσυλβάνια ενώ ο Μπαράκ Ομάμα βρέθηκε στο Νιου Χαμσάιρ, τη Φλόριντα, το Οχάιο και το Κολοράντο.

Ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου θα πάρει τελικά το... κλειδί για το κτίριο στο 1600 της λεωφόρου Πενσυλβάνια από τους εκλέκτορες που θα κερδίσει. Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών -όποιος τελικά κι αν είναι- θα πρέπει να κατακτήσει συνολικά 270 εκλεκτορικές θέσεις.