Nέα καταιγίδα θα πλήξει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ

Ενισχύει την κινητοποίησή του ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός για να βοηθήσει τους πληγέντες από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Σάντι. Ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για νέα καταιγίδα που θα πλήξει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Weather Channel, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση του καιρού με κρύο, βροχές, ακόμα και χιόνια την Τετάρτη και την Πέμπτη. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο κυκλώνας.

"Οι προτεραιότητες του Ερυθρού Σταυρού είναι κυρίως η παροχή επιμελητειακής βοήθειας, η διανομή τροφίμων και η προετοιμασία για την αντιμετώπιση μιας νέας καταιγίδας", αναφέρει ο Τσάρλι Σιμάνσκι, επικεφαλής των υπηρεσιών του Ερυθρού Σταυρού για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, ο Ερυθρός Σταυρός έχει δημιουργήσει σε όλες τις πληγείσες περιοχές σημεία που μπορούν να φιλοξενηθούν όσοι έχουν μείνει άστεγοι ή δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Την ίδια ώρα που ολόκληρες συνοικίες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση και καύσιμα, ο Ερυθρός Σταυρός έχει κινητοποιήσει τα 323 οχήματα που διαθέτει, αλλά και το σύνολο--τουλάχιστον 4.200--των εθελοντών του.

Όπως δήλωσε ο Γκρεγκ Φιουγκέιτ, εκπρόσωπος των ομοσπονδιακών αρχών διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, 18.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στα κέντρα αυτά.

Τουλάχιστον 109 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κυκλώνα Σάντι που έπληξε κυρίως τη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσι.

Νωρίτερα η κρατική Υπηρεσία Ενημέρωσης για Θέματα Ενέργειας ανακοίνωσε πως περίπου το 38% των πρατηρίων καυσίμων στην περιοχή της Νέας Υόρκης είναι κλειστά ή δεν έχουν πλέον καύσιμα.

Ο όμιλος διυλιστηρίων και διανομής καυσίμων Philips 66 ανακοίνωσε από την πλευρά του πως το διυλιστήριο του Μπέιγουέιν στο Λίντεν (Νιού Τζέρσι) δυνατότητας παραγωγής 238.000 βαρελιών την ημέρα, θα παραμείνει κλειστό επ' αόριστον, όπως και ο σταθμός ανεφοδιασμού του Τρέμλεϊ Πόιντ.

Στο μεταξύ, η αμερικανική Υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων (FEMA) ανακοίνωσε την δημιουργία στην ιστοσελίδα της ενός ειδικού τμήματος που "θα επαληθεύει τις φήμες", σε μια προσπάθεια να εντοπίζει τις ψεύτικες πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι.

Ήδη η υπηρεσία έχει διαψεύσει δύο πληροφορίες που μεταδόθηκαν: η μία έκανε λόγο για κουπόνια φαγητού αξίας 300 δολαρίων προς τους πληγέντες και η άλλη ότι η FEMA θα προσλάβει επιπλέον προσωπικό για να καθαρίσει τους δρόμους της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι.