ΗΠΑ-NSA: Υποχείριο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ο Σνόουντεν

 Ο πρώην υπάλληλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν- ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, πιθανόν τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε ο πρώην διευθυντής της NSA στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, σύμφωνα με το Reuters.

Οι υπέρμαχοι των πολιτικών ελευθεριών στις Ηνωμένες Πολιτείες- καθώς και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον- σοκαρίστηκαν από την έκταση των αμερικανικών μυστικών παρακολουθήσεων που αποκάλυψε ο Σνόουντεν. Ωστόσο, μια μερίδα γερουσιαστών ισχυρίστηκαν ότι ο πρώην πράκτορας της NSA ενεργούσε για λογαριασμό κάποιας ξένης κυβέρνησης.

"Νομίζω ότι τώρα πλέον ελέγχεται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Απλά δεν ξέρω πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτό ή πόσο βαθιά έχει ρίζες", είπε ο Αλεξάντερ.

"Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι θα τον αφήσουν να κάνει πράγματα που ωφελούν τη Ρωσία ή αυξάνουν το κύρος του ίδιου του Σνόουντεν. Δεν θα κάνουν πράγματα που θα έβλαπταν τους ίδιους. Και δεν θα του επιτρέψουν να κάνει τέτοια πράγματα", συνέχισε ο τέως επικεφαλής της NSA.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος κατέφυγε στη Μόσχα τον 2013, απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς. Αναμένει να ανανεωθεί το καθεστώς προσωρινού ασύλου που του έχει χορηγήσει η Ρωσία πριν αυτό λήξει το καλοκαίρι, σύμφωνα με το δικηγόρο του.