Ο γκουρού της στατιστικής “βγάζει” Ομπάμα

Mόλις 4 μέρες απομένουν για τις αμερικανικές εκλογές και η μια δημοσκόπηση για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται να ανατραπεί από μια νέα, κ.ο.κ.

Όμως, ο Νέιτ Σίλβερ, ο άνθρωπος που θεωρείται ο “γκουρού” των πολιτικών προβλέψεων είναι βέβαιος: θα βγει και πάλι ο Ομπάμα! Ο Σίλβερ, που το λογισμικό του έγινε γνωστό από στατιστικές μελέτες που είχαν σχέση με το μπέιζμπολ και το πόκερ, προέβλεψε με ακρίβεια το 2008 τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών σε 49 πολιτείες, καθώς και τα αποτελέσματα των εκλογών για τη Γερουσία. Και τώρα εκτιμά ότι υπάρχουν 79% πιθανότητες να επανεκλεγεί ο Ομπάμα με το 50,5% των ψήφων και 300 εκλέκτορες.

Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, στις δεκαπέντε ημέρες που ακολούθησαν το πρώτο ντιμπέιτ, στο Ντένβερ, και ενώ ο πρόεδρος γνώριζε κάθετη πτώση στις δημοσκοπήσεις, ο Σίλβερ συνέχιζε να δίνει από το μπλογκ του FiveThirtyEight νικητή τον Ομπάμα. Γι' αυτόν, οι εκλογές είναι απλές. Δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με τα προγράμματα των υποψηφίων, με τα ντιμπέιτ ή με τις επισκέψεις τους στις πολιτείες. Είναι αρκετό να καθίσεις πίσω από μια οθόνη και να παρακολουθήσεις τις δημοσκοπήσεις.

Οι εκτιμήσεις του Νέιτ Σίλβερ τον έχουν θέσει στο στόχαστρο ενός μέρους των μέσων ενημέρωσης -τόσο συντηρητικών όσο και άλλων- που τον κατηγορούν ότι διάκειται φιλικά προς τον Ομπάμα. Υπέρ του τάχθηκε πρόσφατα η Ουάσινγκτον Ποστ, επισημαίνοντας ότι αν εκείνος κάνει λάθος, τότε όλες οι δημοσκοπήσεις κάνουν λάθος.

Για να εκπονήσει τις στατιστικές του μελέτες, ο Νέιτ Σίλβερ λαμβάνει υπόψη του τις δημοσκοπήσεις των 136 ινστιτούτων που παρακολουθούν την εκστρατεία. Μεταξύ αυτών, 53 είναι ενεργά και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια δημοσκόπηση από την 1η Οκτωβρίου. Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα του, τα καθημερινά αποτελέσματα αντισταθμίζονται στη συνέχεια από τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούν οι Νιου Γιορκ Τάιμς/ CBS News ή η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ/NBC News.

Για όποιους το ξεχνούν, οι εκλογές δεν κρίνονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε κάθε πολιτεία. Ορισμένες, όπως η Καλιφόρνια, είναι πέραν πάσης βεβαιότητας Δημοκρατικές. Άλλες, όπως το Τέξας, είναι Ρεπουμπλικανικές. Κατά συνέπεια, αυτές οι πολιτείες δεν αποτελούν στην πραγματικότητα αντικείμενο των δημοσκοπήσεων.

Το συμπέρασμα όλων των υπολογισμών του Νέιτ Σίλβερ είναι ότι ο Ομπάμα θα κερδίσει όσες από τις κρίσιμες πολιτείες απαιτούνται για να ξεπεράσει τον αριθμό των 270 εκλεκτόρων που χρειάζεται προκειμένου να επανεκλεγεί. Ραντεβού τη νύχτα της 6ης προς 7η Νοεμβρίου για να γίνει η επαλήθευση.