ΗΠΑ: Εκατοντάδες θανατοποινίτες βρέθηκαν αθώοι, μετά θάνατον!

Σοκ προκαλεί μια από τις πρώτες έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ για την θανατική ποινή και τις περιπτώσεις δικαστικών αποφάσεων που οδήγησαν εσφαλμένα στο θάνατο αθώους.

Ο ποινικολόγος Σάμιουελ Γκρος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αξιοποιώντας δεδομένα από το μητρώο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας στο οποίο καταχωρούνται όλες οι θανατικές ποινές, μελέτησε συνολικά 7.482 περιπτώσεις θανατοποινιτών το διάστημα 1973-2004. 

Από την έρευνα προέκυψε ότι, τουλάχιστον ένας στους 25 θανατοποινίτες στις ΗΠΑ στους οποίους επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών τα τελευταία 30 χρόνια, είναι πιθανό να ήταν στην πραγματικότητα αθώος!

Στο σύνολο των 7.482 θανατικών ποινών, μόνο το 1,6% των καταδίκων τελικά αθωώθηκε. Σύμφωνα όμως με τους υπολογισμούς των ερευνητών, αν όλοι οι θανατοποινίτες κρατούνταν επ' αόριστον χωρίς εκτέλεση ή αλλαγή της ποινής (στο ένα τρίτο των περιπτώσεων η θανατική ποινή μετατράπηκε τελικά σε ποινή ισόβιας κάθειρξης), τουλάχιστον το 4,1% τελικά θα αθωωνόταν- συνολικά πάνω από 300 άτομα .

Όσο περισσότερο διατηρείται η θανατική ποινή, τόσο πιθανότερο είναι να αθωωθεί τελικά ο κατάδικος επειδή οι δικαστικές αρχές, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν άδικες εκτελέσεις, δίνουν στους θανατοποινίτες καλύτερη πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση και διαθέτουν περισσότερους πόρους σε τέτοιες υποθέσεις.