Ανεβαίνει ο προεκλογικός πυρετός στις ΗΠΑ

Τέσσερις μόλις μέρες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τα δύο επιτελεία συνεχίζουν πυρετωδώς τον προεκλογικό αγώνα.

Τις επόμενες μέρες ο Μιτ Ρόμνεϊ θα επισκεφθεί έξι πολιτείες που θεωρούνται κλειδιά για το εκλογικό αποτέλεσμα. Σήμερα θα μεταβεί στο Ουισκόνσιν και σε δύο πόλεις του Οχάιο, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το Σάββατο, ανακοίνωσε τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Νιου Χαμσάιρ, στην Αϊόβα και το Κολοράντο ενώ τηην Κυριακή, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα είναι και πάλι στην Αϊόβα και την Πενσυλβάνια, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα με σχετική άνεση.

Τη Δευτέρα το βράδυ, θα είναι και πάλι στο Οχάιο, ενώ θα ακολουθήσει η τελευταία δημόσια εμφάνιση πριν από το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων στο Νιου Χαμσάιρ.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Ομπάμα φέρεται να προηγείται στις εκτιμήσεις για το ποιος θα κερδίσει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup, την Τετάρτη, η επανεκλογή του προέδρου φαίνεται πιθανότερη για το 54% των ερωτηθέντων.

Ωστόσο οι περισσότερες πανεθνικές έρευνες δείχνουν ότι θα είναι μια μάχη στήθος με στήθος. Νέα δημοσκόπηση του CNN δείχνει το Ρόμνεϊ να προηγείται με 48% έναντι 47% του Ομπάμα.

Από την άλλη, η ημερήσια δημοσκόπηση του Reuters και του ινσιτούτου Ipsos δίνει 47% στον πρόεδρο έναντι 46% του Ρόμνεϊ.

Ο Ομπάμα εξασφάλισε χθες και τη στήριξη του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος δήλωσε δημόσια ότι θα ψηφίσει τον πρόεδρο.

Παράλληλα την υποστήριξη του στο πρόσωπο του προέδρου εξέφρασε χθες και το ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό Economist καλώντας τους Αμερικανούς να ψηφίσουν το "διάβολο που γνωρίζουμε".