ΗΠΑ: Παραμένουν τα προβλήματα, αυξάνονται τα θύματα

Τεράστια προβλήματα εξακολουθούν να ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες στις ΗΠΑ, μετά το πέρασμα του τυφώνα Σάντι, που σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό άφησε πίσω του 98 σε ΗΠΑ και Καραϊβική.

Στη Νέα Υόρκη ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 40 και μέχρι χθες περίπου 654.000 σπίτια ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ κάποιες γειτονιές δεν θα έχουν μέχρι την 11η Νοεμβρίου, όπως προειδοποίησε ο τοπικός διανομέας ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά των αρχών, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, εξέδωσε προειδοποίηση για τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να επωφεληθούν από την δραματική κατάσταση, αυξάνοντας τις τιμές και κάλεσε τους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας να αποκαταστήσουν τις βλάβες όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η κυκλοφορία του μετρό εν μέρει αποκαταστάθηκε χθες και θα είναι δωρεάν για δύο ημέρες, προς μεγάλη ανακούφιση των κατοίκων μιας πόλης που ασφυκτιά όταν κινούνται μόνο τα αυτοκίνητα.

Ενώ οι αρχές ανακοινώνουν τη διανομή δωρεάν ενός εκατομμυρίου γευμάτων για τους ανθρώπους που υποφέρουν, έγινε γνωστό ότι αριθμός των νεκρών στην πόλη έχει αυξηθεί στους 40.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει ξεκινήσει και η διανομή δωρεάν γευμάτων, καθώς, 400 μέλη της Εθνικής Φρουράς και 150 εθελοντές μεταφέρουν τα γεύματα από πόρτα σε πόρτα.

Προβλήματα παρατηρούνται και με τα κινητά τηλέφωνα που συχνά δεν λειτουργούν, ενώ και πολλά καταστήματα παραμένουν ακόμη κλειστά.

Συναυλία αλληλεγγύης για τα θύματα του Σάντι, με τη συμμετοχή μεγάλων αστεριών της αμερικανικής μουσικής σκηνής, όπως ο Μπρους Σπρίνγκστιν ανακοινώθηκε την Παρασκευή από το NBC. Τα έσοδα που θα αντληθούν θα διατεθούν στον Ερυθρό Σταυρό.