Επιχείρηση ανάκαμψης στις ΗΠΑ μετά το χτύπημα Σάντι

Στους κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει σταδιακά η ανατολική ακτή των ΗΠΑ, την οποία έπληξε ο τυφώνας Σάντι. Επίσκεψη σε πληγείσες περιοχές στο Νιού Τζέρσεϊ πραγματοποίησε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα και υποσχέθηκε την στήριξη του ομοσπονδιακού κράτους στους πληγέντες.

"Είμαστε εδώ για σας. Δεν θα σας ξεχάσουμε", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος από την παραλιακή πόλη Μπριγκαντίν, όπου ταξίδεψε συνοδευόμενος από τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι.

Ο Ομπάμα χαιρέτισε "τη δύναμη και την ικανότητα επιβίωσης" των συμπατριωτών του. "Αυτή είναι η ουσία των ΗΠΑ. Περνάμε δύσκολους καιρούς, αλλά βγαίνουμε πιο δυνατοί από πριν...ο ένας νοιάζεται για τον άλλον. Δεν θα αφήσουμε κανέναν στο δρόμο", επισήμανε.

Μέχρι τώρα ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται και σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, όπως μετέδωσε η USA Today, να ανέρχεται πλέον σε 74 στις ΗΠΑ, ενώ ανυπολογιστούν και τα θύματα στον Καναδά και την Καραϊβική, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 140.

Η ζωή ξαναρχίζει παρά τις τεράστιες ζημιές ειδικά στη Νέα Υόρκη. Τα τρία κύρια αεροδρόμια θα είναι ανοιχτά σήμερα, παρότι με περιορισμένη λειτουργία, σύμφωνα με τις αρχές. Τα διεθνή αεροδρόμια “Τζ.Φ. Κένεντι” και “Νιούαρκ Λίμπερτι” άνοιξαν ήδη από χθες, με περιορισμένη λειτουργία, ενώ τω αεροδρόμιο “Λα Γκουάρντια”, όπου τα νερά πλημμύρισαν τους αεροδιαδρόμους και τους διαδρόμους για τα ταξί, θα ανοίξει σήμερα, Πέμπτη.

Ο τυφώνας Σάντι δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίας, καθώς ακυρώθηκαν 15.773 πτήσεις προς ή από την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανέφερε την Τρίτη η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Flightaware.com.

Το μετρό της Νέας Υόρκης, το καθημερινά χρησιμοποιούν περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι επαναλειτουργεί σταδιακά από σήμερα το πρωί.

Μάλιστα όπως είπε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, για σήμερα και αύριο θα είναι δωρεάν οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την ίδια ώρα ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλουμπεργκ κάλεσε τους κατοίκους της να μοιράζονται τα αυτοκίνητα ώστε να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό χάος.

Στο μεταξύ από την Τετάρτη παρατηρήθηκε έλλειψη καυσίμων σε αρκετές περιοχές.

Όμως ακόμα 500.000 σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Τα σχολεία κλειστά, τρία νοσοκομεία έχουν εκκενωθεί και σχεδόν όλες οι σήραγγες της πόλης είναι επίσης αποκλεισμένες.

Σε όλες τις ανατολικές ΗΠΑ σε περισσότερα από έξι εκατομμύρια σπίτια έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και οι διακοπές ρεύματος θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες. Τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες θα συνεχιστούν, όπως και στα δρομολόγια των τρένων.