ΗΠΑ: Από 30-50 δισ. το κόστος του Σάντι

Σε μια από τις πιο καταστροφικές οικονομικά καταιγίδες στην ιστορία των ΗΠΑ υπολογίζεται ο τυφώνας Σάντι που έπληξε την ανατολική ακτή της χώρας, χωρίς ακόμα να έχει καταλαγιάσει.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όπως μετέδωσε το CNBC, ο οικονομικός αντίκτυπος του Σάντι υπολογίζεται συνολικά σε απώλειες μεταξύ 30-50 δισ. δολαρίων, με το ενδεχόμενο να είναι ακόμα πιο υψηλές αφού ακόμα δεν έχει σταματήσει η επιρροή του τυφώνα.

Η ιδιαίτερη φύση του τυφώνα και η απέραντη αλλά πυκνοκατοικημένη περιοχή που επηρέασε, που υπολογίζεται περίπου στο ένα τέταρτο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας εγείρει ερωτήματα, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, ως προς το κατά πόσο τα συνήθη μοντέλα που χρησιμοποιούνται για να εκτιμήσουν τις απώλειες θα καλύψουν πλήρως τις απώλειες του Σάντι.

Δύο βασικοί παράγοντες για την εκτίμηση των απωλειών είναι οι απώλειες από την οικονομική δραστηριότητα και οι ασφαλισμένες και ανασφάλιστες περιουσίες.

Ένας οικονομολόγος του οίκου αξιολόγησης Moody's, ο Mark Zandi, εκτιμά ότι οι απώλειες από τη χαμένη επιχειρηματική δραστηριότητα για δύο ημέρες στην περιοχή θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 20 δισ. δολάρια. Αυτές οι απώλειες είναι συνήθως οι μισές από τις συνολικές αφού κάποιες είτε είναι ανασφάλιστες είτε καλύπτονται από την κυβέρνηση.

Ωστόσο συνολικά οι ασφαλισμένες και ανασφάλιστες απώλειες αναμένεται ότι θα ανέρχονται σε 14-40 δισ. δολάρια. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις απώλειες από τις χαμένες εμπορικές δραστηριότητες, το σύνολο ανέρχεται σε 34-50 δισ. δολάρια, ποσό που προσεγγίζει αρκετά τις εκτιμήσεις του IHS Global Insights.

Με διαφορά οι δύο πιο καταστροφικοί τυφώνες στην αμερικανική ιστορία, μέχρι σήμερα, ήταν ο Κατρίνα που κόστισε περίπου 146 δισ. και ο Άντριου με απώλειες ύψους 44 δισ. δολαρίων.