Οι ΗΠΑ η 5η χώρα στις εκτελέσεις θανατοποινιτών

Ένας Αφροαμερικανός, ο 29χρονος Αντονι Ντόιλ, εκτελέστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Τέξας, στις νότιες ΗΠΑ, για τη δολοφονία μιας πωλήτριας ντόνατς που διέπραξε όταν ήταν 18 ετών, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές.

Είναι η τέταρτη εκτέλεση φέτος στο Τέξας, στην αμερικανική Πολιτεία που ευθύνεται για τουλάχιστον το ένα τρίτο των εκτελέσεων στη χώρα το 2013, σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή.

Εν, τω μεταξύ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται στην 5η θέση στον κατάλογο των χωρών με τις περισσότερες εκτελέσεις θανατοποινιτών το 2013, πίσω από την Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία. 

Τον χρόνο που πέρασε συνολικά εκτελέστηκαν 777 αποφάσεις θανατικής καταδίκης- θανατώθηκαν δηλαδή 100 περισσότεροι άνθρωποι από ότι το 2012. Οι περισσότερες εκτελέσεις θανατοποινιτών έγιναν στον Ιράν και στο Ιράκ- κυρίως με τη μέθοδο του απαγχονισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με την οργάνωση, η Κίνα εκτελεί κάθε χρόνο χιλιάδες αλλά ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Η Διεθνής Αμνηστία θέλει ένα μορατόριουμ των Ηνωμένων Εθνών για τη θανατική ποινή, και καλεί τις έξι πρώτες χώρες - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ - να ενταχθούν σε μια παγκόσμια απαγόρευση.