Παράπονα Κέρι στο Ισραήλ γιατί είπαν τον Ομπάμα “αδύναμο”

Διαμαρτυρία προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, καθώς ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, χαρακτήρισε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ως αδύναμο.

Ο Τζον Κέρι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό πρωθυπουργό και διαμαρτυρήθηκε όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέν Ψάκι. "Είναι σαφές ότι οι παρατηρήσεις του δεν ήταν εποικοδομητικές" είπε η Ψάκι στους δημοσιογράφους. Η κυβέρνηση Ομπάμα παρείχε καθ' όλη την περίοδο "υψηλό επίπεδο βοήθειας στην ασφάλεια του Ισραήλ", δήλωσε η Ψάκι συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για την αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ του αποκαλούμενου Iron Dome. Όπως είπε η Ψακι ο Κέρι δεν πιστεύει ότι τα σχόλια του υπουργού Άμυνας "αντανακλά την άποψη της κυβέρνησης του Ισραήλ".

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιααλόν δήλωσε ότι η εικόνα του Ομπάμα στην κόσμο είναι "άτονη" υπό το φως των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή την Ουκρανία και στις σχέσεις με την Κίνα . Ο Μοσέ Γιααλόν έκανε αυτά τα σχόλια την Τρίτη στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. μιλώντας συγκεκριμένα για την απογοήτευσή του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.