Στο Σαράγεβο η Κλίντον

Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας της στα Βαλκάνια, στο Σαράγεβο, έφτασε απόψε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον.

Ακολούθως η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη Σερβία, το Κόσοβο, την Κροατία και την Αλβανία.

Η Κλίντον, που θα συνοδεύεται σε ένα μέρος του ταξιδιού της από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, θα ζητήσει από τα έθνη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τα φέρουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Την Τρίτη η Κλίντον και η Άστον θα συναντηθούν με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας και εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας.

Στη Βοσνία, οι κυρίες Κλίντον και Άστον θα επιμείνουν στην "ακλόνητη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας προς την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον", δήλωσε ένας Αμερικανός διπλωμάτης.

"Είμαστε απογοητευμένοι από τους ηγέτες της Βοσνίας", υπογράμμισε ο ίδιος τασσόμενος υπέρ μιας "ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ", υπό τον όρο όμως ότι "δεν θα τεθούν υπό αμφισβήτηση το Ντέιτον και οι κεντρικοί θεσμοί".

Στο Βελιγράδι την Τρίτη το απόγευμα Κλίντον και Άστον θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό του Ίβιτσα Ντάτσιτς, για να τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν το διάλογο με την Πρίστινα, καθώς η Σερβία εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Την Τετάρτη, Κλίντον και Άστον θα έχουν συναντήσεις με τους ηγέτες του Κοσόβου.

Η Χίλαρι Κλίντον θα μεταβεί στη συνέχεια μόνη της στην Κροατία και θα ολοκληρώσει την περιοδεία της την Πέμπτη στην Αλβανία.