Ο Λευκός Οίκος… αδειάζει τον Ερντογάν

Η θετική ανταπόκριση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στο αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, για το θέμα του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, σφοδρού πολέμιου του Ερντογάν που ζει στις ΗΠΑ, ίσως και... να μη συνέβη ποτέ!

Αναφερόμενος πριν από λίγες μέρες σε συνομιλία του με τον Ομπάμα τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως του είπε ότι “ο υπεύθυνος για την αναταραχή στην Τουρκία ζει στη χώρα σας” και “περιμένω τα δέοντα, πρέπει να λάβετε την απαραίτητη στάση αν κάποιος απειλεί την ασφάλεια της χώρας μου”. Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με όσα είπε ο Ερντογάν, ήταν “λάβαμε το μήνυμα”.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε πως “η απάντηση που αποδόθηκε στον πρόεδρο Ομπάμα αναφορικά με τον κ. Γκιουλέν δεν είναι ακριβής”, προσθέτοντας πως ο Ομπάμα υπογράμμισε “τη σημασία των ρεαλιστικών πολιτικών που εδράζονται στη νομοθεσία” και “τη σημασία των σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο χωρών μας”.

Πρόκειται για ένα μάλλον σπάνιο “άδειασμα” του Λευκού Οίκου, που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης.