Ομπάμα: Προέχει η αντιμετώπιση του τυφώνα

Ο τυφώνας Σάντι είναι μια πολύ ισχυρή καταιγίδα που θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους είπε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Σε τηλεοπτικό διάγγλεμα, από το Λευκό Οίκο, ενόψει της επέλασης του τυφώνα ο Αμερικανός πρόεδρος συνέστησε στους πολίτες να απομακρυνθούν από τις εστίες εφόσον αυτό υπαγορεύσουν οι αρχές, για την ασφάλειά τους.

Την ίδια ώρα, και ενώ έχει ακυρώσει όλες του τις προγραμματισμένες προεκλογικές εκδηλώσεις, τονίζει ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η αντιμετώπιση του τυφώνα.

Σύμφωνα με μετεωρολόγους ο τυφώνας αναμένεται να χτυπήσει το Νιου Τζέρσι περίπου στις 5 το απόγευμα, ενώ πλέον είναι ενισχυμένος και κινείται με ανέμους ταχύτητας 25-30 μιλίων/ώρα.

Προσοχή στους πολίτες συνέστησε και ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ, Μάρτιν ο Μάλεϊ λέγοντας καλώντας τους να αποφύγουν τις μετακινήσεις έως την Τρίτη το βράδυ.

"Ο τυφώνας Σάντι θα περάσει μέσα από το Μέριλαντ και θα το πλήξει για 24 έως 36 ώρες", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο επιτελείο συντονισμού της κρατικής βοήθειας" είπε ο Μάλεϊ και εκτίμησε ότι "Θα διαρκέσει πολύ. Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Άνθρωποι θα πεθάνουν ή θα σκοτωθούν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας".

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες εκτιμήσεις της εξειδικευμένης εταιρείας Eqecat, ο τυφώνας Σάντι, θα μπορούσε να προκαλέσει 10 έως 20 δισ. δολάρια σε ζημιές και να προκαλέσει 5-10 δισ. δολάρια απώλειες για τους ασφαλιστές.

Κλειστό 8α παραμείνει και αύριο το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπως μετέδωσε το Associated Press, ενώ κλειστά θα είναι και τα σχολεία. Σε αναστολή των μαθημάτων προχώρησαν και Πανεπιστήμια στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη, στη Βαλτιμόρη και στη Φιλαδέλφεια

Ήδη από χθες την αμερικανική μητρόπολη δεν λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί.