Ο. Μάτος: Πέθανε ο σύντροφος του Κάστρο που στράφηκε εναντίον του

Στην εξορία πέθανε, σε ηλικία 95 ετών, ο Ούμπερ Μάτος, ο Κουβανός αντεπαναστάτης που πολέμησε αρχικά στο πλευρό του Φιντέλ Κάστρο αλλά στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του και φυλακίστηκε. Ο Μάτος άφησε την τελευταία του πνοή στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένειά του, ο Μάτος πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Μία ημέρα προτού αφήσει την τελευταία του πνοή είχε μιλήσει σε υποστηρικτές του στην Κούβα. Τα τελευταία του λόγια, σύμφωνα με τους οικείους του, ήταν "ο αγώνας συνεχίζεται, ζήτω η ελεύθερη Κούβα".

Ο Μάτος στήριξε την επανάσταση του Κάστρο εναντίον του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα τη δεκαετία του 1950, μεταφέροντας αρχικά όπλα στην Κούβα από την Κόστα Ρίκα. Στη συνέχεια εντάχθηκε στον αντάρτικο στρατό, στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα.

Μετά τη φυγή του Μπατίστα από το νησί, ο Μάτος μπήκε στην Αβάνα με ένα άρμα, στο πλευρό του Κάστρο, τον Ιανουάριο του 1959. Διορίστηκε στρατιωτικός διοικητής στην επαρχία Κάμαγουεϊ αλλά παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την "στροφή" του Φιντέλ Κάστρο προς τον κομμουνισμό. Συνελήφθη και δικάστηκε για προδοσία τον Δεκέμβριο του 1959. Αφού εξέτισε την ποινή των 20 ετών που του επιβλήθηκε, αποφυλακίστηκε το 1979 και επέστρεψε στην Κόστα Ρίκα. Από εκεί, έφυγε για το Μαϊάμι όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα, με την οικογένειά του.

Είχε ενεργό συμμετοχή στο αντικαστρικό κίνημα του Μαϊάμι και υπήρξε γενικός γραμματέας ενός πολιτικού κόμματος, της Ανεξάρτητης και Δημοκρατικής Κούβας (CID).

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ζήτησε να ταφεί στην Κόστα Ρίκα αλλά τα λείψανά του να μεταφερθούν στην πατρίδα του, τη Γιάρα, και να ενταφιαστούν δίπλα σε αυτά των γονιών του, "όταν ελευθερωθεί η Κούβα".