Y Combinator: Η ομάδα που θέλει να εξαφανίσει το AIDS και τον HIV

Η ομάδα του Y Combinator έχει έναν πολύ υψηλό στόχο: θέλει να εξαφανίσει δια παντός το AIDS και τον ιό του HIV. Ονόμασαν την προσπάθεια τους Immunity Project και δουλεύουν για να φτιάξουν ένα εμβόλιο που θα προλαμβάνει τον HIV και το AIDS.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας στους 300 ανθρώπους που προσβάλλονται από τον HIV παρουσιάζουν μια φυσική ανοσία στην ασθένεια. Δηλαδή ο οργανισμός τους είναι φορέας του ιού αλλά δεν νοσούν ποτέ στη ζωή τους.

Στόχος του πρότζεκτ είναι να εκμεταλλευτούν αυτή τη φυσική ιδιότητα που έχουν κάποιοι ανθρώπινοι οργανισμοί και να κάνουν ένα εμβόλιο που να βοηθά όλους τους ανθρώπους ακόμη και αν κολλήσουν τον ιό να μη νοσήσουν ποτέ.

Το εμβόλιο που σχεδιάζουν έχει δυο τεράστια πλεονεκτήματα:

- θα διατίθεται δωρεάν

- δεν χρειάζεται ψύξη κι έτσι μπορεί να διανεμηθεί και στις πιο απομακρυσμένες χώρες του κόσμου, ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει ηλεκτρικό για ψυγεία.

Οι επιστήμονες του Immunity Project το χρηματοδότησαν μέσω της διαδικασίας του crowdfunding και συγκέντρωσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια (482.000$ για την ακρίβεια).

Το ελπιδοφόρο μήνυμα τους είναι ότι πιθανόν το 2016 θα μπορούν να διαθέσουν το πρώτο εμβόλιο στην αγορά. Ωστόσο πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους.

Το συνολικό κόστος της έρευνας και της δημιουργίας του πολλά υποσχόμενου εμβολίου εκτιμάται σε 25 εκατ. δολάρια.