Ο Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA, Τζον Κυριακού, μίλησε στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας Ελληνοαμερικανός για την καταδίκη του, τα βασανιστήρια, την Ομογένεια και τον Χριστόδουλο Ξηρό, δίνοντας μία αποκαλυπτική συνέντευξη μέσα στις φυλακές Λορέτο στην Πενσιλβάνια,ένα χρόνο μετά τη φυλάκισή του.
Όπως σημειώνεται, η Νιου Γιορκ Τάιμς είχε αναφέρει ότι "αυτός αποκάλυψε" μέσω e-mail σε ένα δημοσιογράφο το όνομα ενός μυστικού πράκτορα της CIA και ότι "ο Κυριακού είναι ο πρώτος πρώην είτε νυν αξιωματικός της CIA που καταδικάστηκε για την αποκάλυψη απόρρητων στοιχείων σε δημοσιογράφο".
Επίσης, σύμφωνα με τον ιστότοπο www.firedoglake.com ο Κυριακού "ήταν το πρώτο μέλος της CIA, που, δημοσίως παραδέχτηκε ότι τα βασανιστήρια ήταν επίσημη πολιτική των ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Μπους".
"Μου απήγγειλαν κατηγορίες για κατασκοπία στηριγμένοι στο γεύμα που είχα με τους δημοσιογράφους της Νιου Γιορκ Τάιμς και του ABC, όπου είπα ότι τα βασανιστήρια (συμπεριλαμβανομένων και των εικονικών πνιγμών) ήταν η επίσημη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης για την οποία πίστευα ότι ήταν εσφαλμένη και αντισυνταγματική" είπε ο Τζον Κυριακού.
Σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα, η αμερικανική κυβέρνηση εσκεμμένα κρύβει ενοχοποιητικά στοιχεία για τις δραστηριότητές της στους πολέμους. Για παράδειγμα, ένας ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικοινώνησε μαζί του σχετικά με το θάνατο των δύο χιλιάδων Ταλιμπάν στις αρχές του πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο Τύπος, την εποχή εκείνη, το είχε αποκαλέσει μακελειό και κατηγόρησε τις δυνάμεις των Αφγανών. Μια πηγή ανέφερε στον Κυριακού ότι μεταξύ των επιζώντων υπήρχε και ένα 12χρονο αγόρι, το οποίο κατάφερε να κρυφτεί και το οποίο ισχυρίστηκε ότι στο γεγονός της 30ής Νοεμβρίου 2001 ήταν παρόντες και δύο Αμερικανοί, οι οποίοι πιθανόν να ανήκαν στη CIA.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκα, "ο Κυριακού είπε ότι μετά την αναφορά του στο υπουργείο Άμυνας σχετικά με το γεγονός, κάποιος έστειλε τις μπουλντόζες στον τόπο του μακελειού, οι οποίες έσκαψαν σε όλους τους τάφους και έριξαν τα οστά στον ποταμό. Και όταν πήγαν οι ανακριτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντόπισαν μόνο μερικά κουρέλια και παπούτσια. Μετά από συνομιλίες με υψηλούς αξιωματούχους, ο γερουσιαστής Τζον Κέρι του είπε να παρατήσει την υπόθεση".
Ο Τζον Κυριακού έκανε αναφορά και στην εποχή που υπηρέτησε στην Αθήνα, καθώς και για τον Χριστόδουλο Ξηρό. "Θυμάμαι πως ξυπνούσα το πρωί και ανυπομονούσα να πιάσω δουλειά", είπε, αναπολώντας την περίοδο που υπηρετούσε στη CIA και ειδικά την περίοδο 1998-2000 που εργαζόταν στην Αθήνα για την εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη".
Ερωτηθείς για τον Χριστόδουλο Ξηρό, υποστήριξε: "Έμεινα άναυδος. Πώς μπόρεσαν να αφήσουν να φύγει έναν υπόδικο που καταδικάστηκε για 23 ανθρωποκτονίες σε 800 χρόνια φυλάκισης; Εγώ κατανοώ την έκφραση συμπάθειας, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει συμπάθεια για έναν που διαπράττει ειδεχθή εγκλήματα".
Τέλος, όσον αφορά την καταγωγή του, ανέφερε: "Εγώ είμαι 100% Ροδίτης και τα εξαδέλφια μου από τη Ρόδο μου στέλνουν γράμματα".