Ασυνόδευτος στις ΗΠΑ ο Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έφτασε απόψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για επίσημη τριήμερη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες για διμερή και διεθνή θέματα με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε λίγο μετά τις 21:30 (ώρα Ελλάδας) στην αεροπορική βάση Άντριους, ανατολικά της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα υποδεχθεί τον φιλοξενούμενό του σε επίσημο δείπνο (φωτ) και αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα επιβιβαστούν στον αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος για να επισκεφθούν την πατρίδα του γαλλόφωνου Αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον, στη Βιρτζίνια.

Τα γαλλικά και τα αμερικανικά ΜΜΕ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην επίσκεψη του Ολάντ στις ΗΠΑ καθώς είναι η πρώτη Γάλλου προέδρου από το 1996 αλλά, ακόμα και τα "σοβαρά" αμερικανικά μέσα, ασχολούνται περισσότερο με τα προβλήματα πρωτοκόλλου που προκάλεσε ο πρόσφατος χωρισμός του Γάλλου ηγέτη και η "μονή" παραμονή του στις ΗΠΑ, παρά με την ουσία των διμερών συζητήσεων.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το εργένικο… καθεστώς του Γάλλου προέδρου, ο γαλλικός Τύπος αναφέρει τα θέματα που θα περιλαμβάνει η "ατζέντα" των δύο ηγετών: πυρηνικά του Ιράν, ασφάλεια στην «μαύρη ήπειρο» και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.