Στη Σαουδική Αραβία ο Ομπάμα το Μάρτιο

Στη Σαουδική Αραβία θα μεταβεί το Μάρτιο, μετά την ευρωπαϊκή του περιοδεία, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί και με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, για να συζητήσει με τον βασιλιά Αμπντάλα σχετικά με μια σειρά ζητημάτων ασφαλείας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει μία επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ το 2009, δηλαδή στην αρχή της πρώτης του θητείας. Ένα χρόνο αργότερα συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον βασιλιά Αμπντάλα.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχοι από το 1932, οπότε δημιουργήθηκε το βασίλειο, γεγονός που έχει προσφέρει στο Ριάντ έναν ισχυρό στρατιωτικά προστάτη και στην Ουάσινγκτον ασφαλή αποθέματα πετρελαίου.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν δοκιμαστεί με αφορμή διάφορα ζητήματα, πιο πρόσφατα με την απραξία των ΗΠΑ ενώπιον του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, αλλά και με το πρόσφατο “άνοιγμα” της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Ιράν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στο Λονδίνο, Μοχάμεντ μπιν Ναουάφ μπιν Άμπντελ Αζίζ αλ Σαούντ, είχε σημειώσει απευθυνόμενος “στους δυτικούς φίλους και εταίρους” του Ριάντ ότι οι μεταξύ τους σχέσεις “δοκιμάζονταν κυρίως εξαιτίας των διαφορών τους όσον αφορά το Ιράν και τη Συρία».

“Οι ξένες πολιτικές επιλογές κάποιων δυτικών πρωτευουσών υποθηκεύουν τη σταθερότητας της περιοχής και πιθανόν την ασφάλεια όλου του αραβικού κόσμου”, είχε γράψει σε ένα κείμενο του που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική εφημερίδα New York Times.