Ομπάμα προς Κογκρέσο: Θα μειώσω τις ανισότητες με ή χωρίς εσάς

"Θα εργαστώ για τη μείωση των ανισοτήτων με ή χωρίς τη βοήθεια σας" προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα "να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη και να δημιουργήσουμε νέες γέφυρες προς τη μεσαία τάξη".

Ορισμένα απ' αυτά τα μέτρα "θα απαιτήσουν μια δράση του Κογκρέσου και ανυπομονώ να εργασθώ μαζί σας", δήλωσε ο Ομπάμα με μαχητικό τόνο έπειτα από τρία χρόνια στη διάρκεια των οποίων το οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμά του βρήκε αντιμέτωπους τους ρεπουμπλικάνους που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

"Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν ακίνητες, ούτε κι εγώ. Συνεπώς, όταν θα μπορώ να παίρνω μέτρα χωρίς να περάσω από τη νομοθετική οδό για να βελτιώσω τις πιθανότητες για περισσότερες αμερικανικές οικογένειες, θα το κάνω", τόνισε, παρόλο που το περιθώριο ελιγμών του είναι πολύ περιορισμένο.

Η δημοκρατική κυβέρνηση και οι ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν αρχίσει από το 2011 μια αντιπαράθεση που έφθασε στην κορύφωσή της τον Οκτώβριο, με τη διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για πάνω από δύο εβδομάδες. Έκτοτε επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς προσανατολισμούς, όμως επαπειλούνται και άλλες κρίσεις, όπως σχετικά με μια πολλοστή αύξηση της οροφής του χρέους.

Μιλώντας για "το χαμηλότερο εδώ και πέντε χρόνια ποσοστό ανεργίας" και για "μια αγορά ακινήτων που ανακάμπτει", ο Ομπάμα δήλωσε πως είναι "πεπεισμένος ότι αυτή η χρονιά μπορεί να είναι χρονιά δράσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες".

Ανάμεσα στα μονομερή μέτρα που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου γι' αυτούς που συνάπτουν νέες συμβάσεις εργασίας με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στα 10,10 δολάρια έναντι των 7,25 που είναι σήμερα. Ο Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να επεκτείνει αυτό το μέτρο σε όλους τους εργαζομένους. "Αυτό θα βοηθήσει οικογένειες. θα δώσει στους πελάτες των επιχειρήσεων περισσότερα χρήματα για να ξοδέψουν. Δεν περιλαμβάνει κανένα νέο γραφειοκρατικό πρόγραμμα. Συνταχθείτε λοιπόν με την υπόλοιπη χώρα. Πείτε ναι: Δώστε μια αύξηση στην Αμερική!", τόνισε.

Το μέτρο που προτείνει ο Ομπάμα θα συνδέσει επίσης για πρώτη φορά τον ελάχιστο μισθό με τον πληθωρισμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να παρατείνει τα επιδόματα για 1,6 εκατομμύριο μακροπρόθεσμα ανέργους, τα οποία έληξαν στο τέλος του 2013.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Ομπάμα, η δημοτικότητα του οποίου έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, δήλωσε υπερήφανος για το περίφημο Obamacare και κάλεσε τους συμπατριώτες του να συνεχίσουν να εγγράφονται στην υγειονομική ασφάλιση για να επωφεληθουν απ' αυτή.

Όπως συμβαίνει συχνά με τις προεδρικές ομιλίες για την κατάσταση της Ένωσης, τα διεθνή ζητήματα εθίγησαν εν συντομία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν την Αλ-Κάιντα "στο δρόμο της ήττας", αλλά "η απειλή εξελίχθηκε" και οργανώσεις που συνδέονται μαζί της ριζώνουν αλλού, όπως στην Υεμένη, τη Σομαλία, το Ιράκ και το Μαλί, προειδοποίησε ο πρόεδρος.

Σχετικά με το Ιράν, επανέλαβε πως θα αντιτάξει το βέτο του σε οποιεσδήποτε κυρώσεις ψηφισθούν από το Κογκρέσο όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με την Ουκρανία, θέατρο μιας βίαιης πολιτικής κρίσης, ο Ομπάμα υπογράμμισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπεραπιστούν "την αρχή ότι ο λαός έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα και ειρηνικά και πρέπει να έχει λόγο σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας".