Ο Ομπάμα αυξάνει 40% τον κατώτατο μισθό

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40% για όλους τους εργαζομένους αναμένεται να ανακοινώσει απόψε,  στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους,  ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα καλέσει επίσης το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νόμο που θα αυξήσει τον ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους στα 10,10 δολάρια ανά ώρα —από 7,25 δολάρια σήμερα— και θα συνδέει στο εξής το ωρομίσθιο με τον πληθωρισμό.

Η εκτελεστική εντολή του προέδρου αφορά νέες ή υπάρχουσες συμβάσεις και θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2015. Η έκδοση μιας εκτελεστικής εντολής επιτρέπει στον πρόεδρο να παρακάμψει το Κογκρέσο, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται γενικά σε μια ευρεία αύξηση του κατώτερου μισθού.

Αυτή η αύξηση των μισθών "θα βοηθήσει τους φορολογούμενους, θα αυξήσει την (καταναλωτική) πίστη και θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά", ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και η ενίσχυση της μεσαίας τάξης αναμένονται να είναι επίσης ανάμεσα στις βασικές θεματικές της ομιλίας του Ομπάμα.

Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει παρόμοιες εκτελεστικές διαταγές για θέματα όπως οι συντάξεις αλλά και η επανεκπαίδευση εργαζομένων, μέτρα που έχουν στόχο να βοηθήσουν τη μεσαία τάξη.