MV Cape Ray: Έφυγε το πλοίο που θα “φορτώσει” τα χημικά της Συρίας

Απέπλευσε από τις ΗΠΑ το φορτηγό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού των ΗΠΑ που θα φορτώσει τα πιο επικίνδυνα από τα χημικά όπλα της Συρίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Το πλοίο έχει προορισμό το λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Ιταλίας.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι το αμερικανικό πλοίο αναμένεται να φθάσει στο Τζόγια "σε δύο με τρεις εβδομάδες". Όταν φθάσει στο λιμάνι αυτό, θα φορτώσει περίπου 700 τόννους χημικών παραγόντων "προτεραιότητας Ένα", οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αερίου μουστάρδας και αερίου σαρίν, πριν αποπλεύσει εκ νέου για να τους καταστρέψει στα διεθνή ύδατα.

Τα όπλα αυτά θα μεταφερθούν με νορβηγικά και δανικά πλοία από το λιμάνι της Λατάκειας, στη Συρία, στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο. 'Ενα δεύτερο φορτίο χημικών όπλων αναχώρησε σήμερα από τη Λατάκεια, μετά το πρώτο στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟIAC).

Στο Cape Ray, ο αμερικανικός στρατός έχει εγκαταστήσει δύο συστήματα εξουδετέρωσης των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων, οι οποίοι στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εταιρείες διαχείρισης χημικών αποβλήτων.