O Ρόμνεϊ πέρασε μπροστά από τον Ομπάμα

Με λιγότερο από δυο εβδομάδες να απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Μιτ Ρόμνεϊ περνά για πρώτη φορά μπροστά από το Μπαράκ Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις.

Η νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του Reuters δείχνει αντιστροφή του κλίματος με το Ρόμνεϊ προηγείται πλέον με 47% έναντι του Ομπάμα, ο οποίος λαμβάνει το 46%.

Η διαφορά αυτή πάντως θεωρείται στατιστικά ασήμαντη.

Ο Ρόμνεϊ έχει μεγαλύτερο προβάδισμα μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, η ψήφος των οποίων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική την ημέρα των εκλογών. Το 37% αυτών δήλωσαν ότι θα επέλεγαν τον Ρόμνεϊ αν οι εκλογές διεξάγονταν την Τετάρτη και το 31% θα επέλεγαν τον Ομπάμα.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων, περίπου το 20%, δηλώνουν ότι είναι ακόμη αναποφάσιστοι ή μπορεί να αλλάξουν γνώμη τις επόμενες ημέρες.

Πυρετώδης προεκλογικός αγώνας

Εν τω μεταξύ, ο προεκλογικός αγώνας συνεχίζεται αδιάκοπα. Σε ένα προεκλογικό μαραθώνιο, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε την Τετάρτη τέσσερις πολιτείες. Αφού ξεκίνησε από την Αϊόβα, μετέβη αεροπορικώς στο Ντένβερ, την Καλιφόρνια και τέλος στην πολιτεία του Λας Βέγκας.

"Θα μείνουμε άγρυπνοι όλη τη νύχτα" είπε σε ομιλία του στους συγκεντρωμένους ψηφοφόρους του στην Αϊόβα.

Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ πραγματοποίησε λιγότερες στάσεις, αφού επισκέφτηκε τρεις πολιτείες, τη Νεβάδα, την Αϊόβα και το Οχάιο.

Σήμερα, ο Ομπάμα πρόκειται να επισκεφτεί τη Φλόριδα, τη Βιρτζίνια και το Οχάιο, ενώ αναμένεται να μεταβεί στο Σικάγο, όπου και είναι εγγεγραμμένος, προκειμένου να επισκεφτεί το εκλογικό του κέντρο για να ρίξει τη ψήφο του στην κάλπη, δύο εβδομάδες νωρίτερα - μια διαδικασία όπου οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν μερικές μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.