Κέρι: Ριψοκίνδυνος, ασταθής και ανασφαλής ο Κιμ Γιονγκ Ουν

“Ριψοκίνδυνο” και “ανασφαλή” χαρακτήρισε τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο ABC News και θα προβληθεί αργότερα σήμερα.

Η εκτέλεση του θείου του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Γιανγκ Σονγκ Τάεκ, ο οποίος θεωρείτο ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη χώρα, έδειξε για ποιο λόγο ο κόσμος πρέπει να έχει μία ενιαία στάση ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, υποστήριξε ο Κέρι. "Μας λέει πολλά κυρίως για το πόσο αδίστακτος και ριψοκίνδυνος είναι. Κι επίσης μας λέει πολλά για το πόσο ανασφαλής είναι, ως ένα βαθμό", σημείωσε ακόμα.

"Οι πληροφορίες που έχουμε μας λένε πόσο παρορμητικός, ασταθής κι ανήσυχος για τη θέση του στην πυραμίδα της εξουσίας είναι και πόσους ελιγμούς κάνει για να εξαφανίσει κάθε πιθανό είδος εχθρού ή ανταγωνιστή και το κάνει με αδίστακτο τρόπο", παρατήρησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ αναφερόμενος στον αριθμό των εκτελέσεων από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Κιμ σχολίασε: "Μας λέει πολλά για την εσωτερική αστάθεια του καθεστώτος με τον αριθμό των εκτελέσεων. Είναι μία ένδειξη της αστάθειας και του κινδύνου που υπάρχει".

Ο Κέρι υπογράμμισε ακόμα ότι η φύση αυτής της "αδίστακτης, φρικτής δικτατορίας" σε συνδυασμό με τις ανασφάλειες του Κιμ αυξάνουν τις πιθανότητες η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ να "εκπέμψουν στο ίδιο μήκος κύματος" και να πιέσουν για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.