Ο Σνόουντεν και ο Πάπας κονταροχτυπιούνται για το Πρόσωπο της Χρονιάς

Το "Πρόσωπο της Χρονιάς" που αναδεικνύει κάθε χρόνο το περιοδικό TIME είναι κάτι σαν... χριστουγεννιάτικο δέντρο: δεν έχει καμία πρακτική αξία πλην όμως ποιος μπορεί να φανταστεί να τελειώνει η χρονιά του χωρίς αυτό;

Έτσι και ο τίτλος "τιμής" του περιοδικού TIME: δεν έχει κάποιο αντίκρυσμα για όποιον στεφθεί με τον τίτλο, απηχεί όμως μια τάση, μια γενικότερη επιρροή του συγκεκριμένου προσώπου στον κόσμο.

Για φέτος λοιπόν δυο πολύ διαφορετικά αλλά αναγνωρίσιμα πρόσωπα κονταροχτυπιούνται για τον τίτλο: ο Έντουαρντ Σνόουντεν και ο Πάπας Φραγκίσκος!

Δημοσιογραφικές πληροφορίες και σχόλια που κάνουν το γύρο του διαδικτύου "προκαλούν" το γνωστό περιοδικό να κάνει την υπέρβαση: να αναδείξει το Σνόουντεν.

"Για κάποιους είναι ένας ήρωας που εξέθεσε τα μυστικά μιας υπερδύναμης. Για άλλους ένας προδότης της θέσης και της χώρας του. Ανεξάρτητα με την άποψη σας για αυτόν, ένα είναι βέβαιο: το 2013 κανένας άλλος δεν προκάλεσε μεγαλύτερο και γρηγορότερο ντόμινο προς πάσα κατεύθυνση και περισσότερες επιπλοκές στον κόσμο από τον Έντουαρντ Σνόουντεν" γράφουν χαρακτηριστικά δημοσιογράφοι απευθυνόμενοι προς το ΤΙΜΕ.

"Οι πράξεις του πραγματικά άλλαξαν τα πάντα, όταν κάνεις κάτι τέτοιο τότε είσαι Πρόσωπο της Χρονιάς" γράφει κάποιος άλλος δημοσιογράφος στο Twitter.

Άλλοι επικαλούνται τις αλλαγές που θα φέρει στις νομοθεσίες η αποκάλυψη του Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το... ντιμπέιτ που έχει ξεκινήσει, ναι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι η ασφαλής επιλογή αλλά το TIME θα έπρεπε να κάνει την έκπληξη, την ανατροπή.

Η συζήτηση συνεχίζεται μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου που θα κυκλοφορήσει το περιοδικό. Με εξώφυλλο το πρόσωπο της χρονιάς...

Ενδεικτικά να αναφέρουμε μερικά Πρόσωπα της Χρονιάς που είχε αναδείξει το TIME:

1994: Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ

1963: Μάρτιν Λούθερ Κιννγκ

1930: Μαχάτμα Γκάντι

1938: Αδόλφος Χίτλερ

1939 και 1942: Ιωσήφ Στάλιν

1979: Αγιατολάχ Χομεϊνί...