Και αν δεν σκοτωνόταν ο Τζον Κένεντι;

22 Νοεμβρίου του 1963. Ένα σημείο - καμπή στην ιστορία των ΗΠΑ. Και βεβαίως, καθώς οι ΗΠΑ είναι παγκόσμια δύναμη, όλου του κόσμου.

Τι θα γινόταν όμως αν ο Κένεντι δεν σκοτωνόταν; Το thewire επιχειρεί μια... ανάπλαση της ιστορίας.

Χωρίς βέβαια κανείς να μπορεί να ξέρει τι θα είχε γίνει, οι αναλυτές εικάζουν ότι:

Δεν θα είχε γίνει η κλιμάκωση στο Βιετνάμ

Ο Κένεντι είχε στείλει προς τους συνεργάτες του μια επιστολή-φιρμάνι:

"Εξετάστε κάθε πιθανή επιλογή καθώς και το πώς θα φύγουμε από εκεί πέρα". Λίγες μέρες μετά, δολοφονήθηκε. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και αν δεν είχε τελειώσει οριστικά τον πόλεμο, δεν θα είχε στείλει τα αναρίθμητα στρατεύματα που έστειλε ο διάδοχος του, Λίντον Τζόνσον.

Δεν θα υπήρχαν οι Χίπις

Το αντιπολιτευόμενο κίνημα για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, γέννησε και το ρεύμα των χίπιδων. Έτσι χωρίς την κλιμάκωση του πολέμου στο Βιετνάμ, χίπις, μπίτνικς και Woodstock ίσως δεν υπήρχαν ποτέ.

Περισσότερα πάρτυ

Γκαλά, συναυλίες, φεστιβάλ με τους Beach Boys, Roy Orbison, και The Beatles.

Καλές σχέσεις με την Κούβα

Ο Κένεντι θεωρούσε ότι η επαναπροσέγγιση Ουάσινγκτον και Αβάνας, ήταν η μόνη λύση για τη στρατιωτική αποκλιμάκωση που έφεραν οι κακές σχέσεις με την Κούβα.

Ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο αναγνώριζε ως πλήγμα το θάνατο του Κένεντι. 50 χρόνια μετά το θάνατο του δεύτερου και το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα, συνεχίζεται.

Ο Λίντον Τζόνσον δεν θα είχε γίνει ποτέ πρόεδρος

Έσωσε την πολιτική του φήμη και όχι μόνον. Τους μήνες πριν τη δολοφονία του Κένεντι υπήρχε σε εξέλιξη έρευνα για σκάνδαλο που φερόταν εμπλεκόμενος ο τότε αντιπρόεδρος Τζόνσον. Μόλις ανέλαβε, η έρευνα μπήκε στο αρχείο. Ακόμη, ο Κένεντι πιθανότατα θα προτιμούσε το νεότερο αδελφό του, Ρόμπερτ, για αντιπρόεδρο αν είχε δεύτερη θητεία το 1964.

Θα μπορούσαν όλα να πάνε όπως πήγαν εάν δεν επανεκλεγόταν

Αν όμως δεν επανεκλεγόταν στις εκλογές του 1964;

Όλα αυτά τα εναλλακτικά σενάρια, μπορεί κάλλιστα να είχαν ανατραπεί και τα πράγματα να είχαν ακριβώς ως έχουν αν ο Κένεντι δεν είχε επανεκλεγεί το 1964. Υπάρχουν αρκετές και αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο ίδιος ο Κένεντι ανησυχούσε για το πολιτικό του μέλλον.

Αλλά ακόμη και αν δεν είχε σκοτωθεί και είχε επανεκλεγεί και όλα πήγαιναν όπως προαναφέρθηκαν, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Κένεντι θα απολάμβανε της αγάπης και του θαυμασμού που απολαμβάνει σήμερα από το ευρύ κοινό. Όπως χαρακτηριστικά γράφει πολιτικός αναλυτής της Wall Street Journal: "δεν ξέρω αν η φήμη του θα στεκόταν στο ύψος που βρίσκεται σήμερα γιατί κάθε πρόεδρος που έχει δεύτερη θητεία αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων και δυσκολιών που τραβάνε μέσα στα χρόνια και πάντοτε η φήμη του, μειώνεται".