Κίνα και Ρωσία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Κούβα είναι μεταξύ των 14 χωρών που επιλέχθηκαν σήμερα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να λάβουν μια έδρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επιλογή των τεσσάρων αυτών χωρών προκάλεσε αντιδράσεις καθώς κατά καιρούς έχουν δεχθεί επικρίσεις από διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις φυλετικές διακρίσεις στο εσωτερικό τους. 

Την ώρα που μέσα στην έδρα του ΟΗΕ ανακοινώνονταν η επιλογή της Κίνας, στον δρόμο ακτιβιστές διαδήλωναν υπέρ του Θιβέτ, καταγγέλλοντας τις βίαιες καταπατήσεις του Πεκίνου (φωτ).

Μάλιστα, το ίδιο το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει δεχθεί επικρίσεις καθώς δεν πληροί πάντα τους όρους που έχει το ίδιο ορίσει, δηλαδή να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο.

Εξάλλου, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι κάποια από τα μέλη του Συμβουλίου δεν πληρούν τα κριτήρια για να παίρνουν μέρος σε αυτό.

Οι υπόλοιπες χώρες που επιλέχθηκαν είναι η Αλγερία, το Μαρόκο, η Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική, οι Μαλδίβες, το Μεξικό, η Γαλλία, η Βρετανία, η ΠΓΔΜ και το Βιετνάμ, οι οποίες θα ξεκινήσουν την τριετή θητεία τους στο 47μελές Συμβούλιο τον Ιανουάριο.